Morfij

Izposodi si

Opis

Konstanty Willeman se nekega jutra leta 1939 zbudi ves zmačkan in poskuša ugotoviti, kdo sploh je. Vprašanje sega globlje od običajnega pijanskega mrka. Nemci so pred štirinajstimi dnevi zasedli Varšavo in res je skrajni čas, da se odloči, ali je Nemec ali Poljak. Doslej si z vprašanjem svoje narodne pripadnosti ni belil glave, toda v letu 1939 tovrstna ambivalentnost ni več mogoča.

Konstantyjev oče je bil Nemec, njegova mati nemško govoreča Šlezijka, ki se je odločila biti Poljakinja in je v tem duhu vzgojila tudi svojega sina. Konstanty ima zato dva materna jezika in dve duši v enem telesu. Skorajda neprostovoljno se pridruži uporniškemu gibanju, kjer mora vohuniti za Nemci. Toda kmalu nihče ni več prepričan, kdo Konstanty v resnici je, še najmanj junak sam.

Poljskemu pisatelju Szczepanu Twardochu (1979) je uspelo napisati izjemno, provokativno knjigo o všečnem antijunaku, ujetem v zmešnjavo zgodovine. Gre za radikalno, jezikovno sočno kombinacijo zgodovinske pripovedi z elementi političnega in psihološkega trilerja.

Za roman Morfij je poleg nagrade nike za najboljši roman po izboru bralcev prejel tudi nagrado tednika Polityka in bil nominiran za več drugih.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena