Preteklost pod mikroskopom

naravoslovne raziskave v muzeju

Izposodi si

Opis

Publikacija Preteklost pod mikroskopom je izšla ob istoimenski razstavi, ki jo je konec 2017 pripravil Narodni muzej Slovenije. V prvem delu knjige so štiri daljši prispevki; ti na različne načine osvetljujejo uporabo naravoslovja v humanistiki. V prvem prispevku fizik prof. dr. Žiga Šmit z opisom nekaterih svetovno odmevnih primerov predstavi pomen naravoslovnih raziskav pri določanju starosti in sestave predmetov ter zaznavanju skritih sprememb na zemljiščih. V naslednjem prispevku dr. Zora Žbontar in Saša Rudolf opišeta glavne naravoslovne raziskave, ki pridejo v poštev v humanistiki. V njunem prispevku lahko bralec izve, npr. kaj raziskujemo s pomočjo dendrokronologije in kaj pomembnega so s to metodo raziskali v Sloveniji. Mag. Nataša Nemeček in dr. Eva Menart v članku Baker, bron ali medenina – to je zdaj vprašanje podata izčrpen pregled uporabe naravoslovnih raziskav v Narodnem muzeju Slovenije. Prve segajo namreč že na konec 19. oziroma na začetek 20. stoletja. Zadnji članek v prvem delu dr. Katje Mahnič je zastavljen bolj problemsko. Avtorica opisuje zgodovino datiranja Kapitolinske volkulje. Humanisti so od renesanse naprej atribuirali kip v rimsko dobo in taka atribucija je bila vse do usodnega leta 2010, ko se je – vsaj kar se tiče datacije – zgodil velik preobrat.

V drugem delu knjige so zbrani krajši prispevki o štirinajstih predmetih oziroma skupinah predmetov, ki so jih kustosi in drugi raziskovali s pomočjo naravoslovnih metod. Najpogosteje si z naravoslovnimi metodami pomagamo pri ugotavljanju starosti, sestave in tudi načina izdelave predmetov.

Knjiga se zaključi s pregledom izbranih naravoslovnih metod. Vse glavne metode so za lažje iskanje razvrščene po abecedi in opisane zelo na kratko, zato lahko to poglavje služi bralcu kot slovar pojmov.

Narodni muzej Slovenije

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena