Eleganca ježa

Izposodi si

Opis

Renée Michel je povprečna in neopazna 54-letna vratarica bogataškega stanovanjskega bloka v Parizu. Ker je del hišnega »inventarja«, je stanovalci niti ne opazijo. V stavbi živi tudi inteligentna dvanajstletnica Paloma Josse, ki svoja zapažanja o absurdnosti svoje snobovske družine zapisuje v dnevnik. Odloči se, da bo za trinajsti rojstni dan naredila spektakularni samomor.

Toda videz vara: Renée je v resnici izjemno izobražena in kultivirana, Paloma pa na svet gleda drugače kot njena starejša sestra, tipična mladostnica. Kot hči visokoletečih staršev seveda študira na elitni École nationale supérieure, a hkrati zaničuje snobizem svoje družine in je tudi edina, ki zasluti prefinjenost vratarice njihovega bloka. Ko pa se vseli še Japonec Kakuro Ozu, se na ozadju ljubezni do filozofije, umetnosti in razuma poveže trikotnik nenavadnih usod …

Še nekaj o besedni zvezi ’eleganca ježa’. Deklica Paloma s to prispodobo opiše vratarico Renée. Navzven rahlo siva in ne prav lepa se z bodicami brani pred banalnostmi zunanjega sveta, zato da navznoter ostane prostor za nekaj več: globino, eleganco, nežnost, tenkočutnost.

Mladinska knjiga

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena