Zmaj v parku

Izposodi si

Opis

Bronasti zmaj sredi mestnega parka nekatere spominja na davno legendo, nekatere pa na otroštvo in hlače, ki so jih potrgali ob dričanju po njem. Kaj pa, če zmaj ni le nedolžen kip? Kaj pa, če se nameni – tako kot nekoč s sovražnimi vitezi – spustiti v boj z zloveščo pločevino, ki je preplavila mesto in park …?

Nekdaj mirno mesto s sijajnimi palačami, spomeniki in fonta­nami so popolnoma preplavili avtomobili … Bronasti zmaj je otožen spomin junaške preteklosti sredi mestnega parka, ki ostaja edina oaza za upokojence, ki še zmorejo naglo prečkanje ulic, za babice z dojenčki v vozičkih in za trume otrok, ki jih avtomobili odložijo ob vhodu. Kje je junak, ki bo mesto rešil sodobne kuge – avtomobilitisa? Je mirna noč brez hupanja avtomobilskih trobelj, brez navijanja motorjev in cviljenja gum, brez hreščanja glasbe iz hrumečih avtomobilov res le še pobožen sen?

Pomežik zmaja starčku, ki se še spominja drugačnih časov, je kot obet zarote – zarote za boljši svet! Ključ zanj pa avtor seveda zaupa le otrokom, njihovi nenarejenosti in pogumu!

Kot predpražnik, ob katerem si ljudje okrtačijo podplate čevljev, preden stopijo na ulico znova čistega in urejenega mesta, nas iskrivo besedilo Miroslava Košute vabi k čistejšemu pogledu na svet, v katerem živimo. Navihano spogledljive ilustracije Ane Razpotnik Donati pa avtorjeve misli približajo tudi najmlajšim.

Celjska Mohorjeva družba

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena