Evropeana

kratka zgodovina dvajsetega stoletja

Izposodi si

Opis

"Nekateri zgodovinarji so govorili, da se je začelo dvajseto stoletje šele leta 1914, ob izbruhu vojne, ker je bila to vojna, v kateri je sodelovalo veliko držav, v kateri je umrlo tako veliko ljudi, v kateri so létala letála in cepelini, ki so iz zraka napadali mesta in civilno prebivalstvo, podmornice so potapljale ladje, topovi pa so streljali deset ali celo dvajset kilometrov daleč. Nemci so iznašli plin, Angleži tanke, znanstveniki pa so iznašli izotope in teorijo relativnosti, po kateri ni bilo nič metafizično, marveč realno.

Ko so senegalski strelci prvič videli letalo, so mislili, da je to opuljena ptica. Neki senegalski vojak je rezal kose mesa z mrtvega konja in jih metal visoko v zrak, da bi prestrašil letala. Vojaki so nosili zelene maskirne uniforme, da jih sovražnik ne bi opazil, kar je bilo v tem času nekaj modernega, saj so v prejšnjih vojnah nosili pisane uniforme, da bi jih lahko sovražniki videli že od daleč. Po zraku so letali cepelini in letala, konji pa so se jih strašno bali.

Pisatelji in pesniki so iskali način, kako bi vse to najbolje izrazili, in ker se jim je vse skupaj zdelo noro, so leta 1916 izumili dadaizem. V Rusiji pa so iznašli revolucijo. Vojaki so na vratu ali na zapestju nosili podobico s svojim imenom in številko polka, da bi drugi vedeli, kdo je kdo in kam naj pošljejo sožalno brzojavko. Če pa jim je eksplozija odtrgala glavo ali roko, in se je podobica izgubila, je štab razglasil, da so neznani vojaki. V večini glavnih mest so jim postavili večni ogenj, da ne bi bili pozabljeni, ker ogenj ohranja zgodovinski spomin. Pri povprečni višini mrliča, 172 centimetrov, je bilo padlih Francozov za 2681 kilometrov, padlih Angležev za1547 in padlih Nemcev za 3010 kilometrov. Padlih vojakov je bilo na celem svetu skupaj za 15.508 kilometrov. Leta 1918 se je po svetu razširila še španska gripa, ki je pomorila več kot dvajset milijonov ljudi. Pacifisti in protimilitaristi so pozneje govorili, da so bili tudi ti žrtve vojne, ker so zaradi nje vsi živeli v slabih higienskih razmerah. Toda epidemiologi so zatrjevali, da je epidemija ubila več ljudi v državah, kjer ni bilo vojne, recimo na Tihomorskih otokih, v Indiji ali Združenih državah Amerike. Anarhisti pa so zatrjevali, da je svet tako ali tako gnil in ga čaka hiter konec.

Drugi zgodovinarji pa so imeli drugačno teorijo. Govorili so, da se je dvajseto stoletje začelo dejansko že prej, da je na njegovem začetku stala industrijska revolucija, ki je ukinila tradicionalni svet, in da so vsega krive lokomotive in parniki. Spet drugi so bili prepričani, da se je dvajseto stoletje začelo v trenutku, ko so ugotovili, da ljudje izhajajo iz opic. Potem so ljudje začeli primerjati jezike, tuhtati, kdo ima najbolj razvit jezik in kdo je najdlje v civilizacijskem procesu. Večina je sodila, da so to Francozi, ker so se v Franciji dogajale različne zanimive stvari. Francozi so znali biti spretni čvekači, izražali so se v pogojnikih in predpreteklih deležjih ter se zapeljivo spogledovali z ženskami, ki so plesale kankan, slikarji pa so si izmislili impresionizem. Nemci so zatrjevali, da mora biti prava umetnost preprosta in ljudem razumljiva, zato so iznašli romantiko, veliko nemških pesnikov je pisalo o ljubezni in po dolinah se je vlačila gosta megla. Nemci so govorili, da so naravni nosilci evropske civilizacije prav oni, zato ker so odlični vojaki, trgovci in uživači. Za Francoze so pravili, da so domišljavi, za Angleže, da so napihnjeni, za Slovane, da nimajo pravega jezika, jezik pa je, po nemškem prepričanju, duša naroda. Slovani niso narod, zato ne potrebujejo niti države, ker bi jim narod in država lahko pomračila um. Slovani pa so trdili, da to sploh ni res, da imajo svoj jezik, ki je najstarejši od vseh, in da lahko to dokažejo. Nemci so Francoze zmerjali, da so ČRVOJEDCI, Francozi pa so zmerjali Nemce, da so ZELJNATE GLAVE. Rusi so govorili, da je celotna Evropa v recesiji in da so jo popolnoma pokvarili katoliki in protestanti. Predlagali so izgon Turkov iz Carigrada in priključitev Evrope k Rusiji, da bi tako ohranili vero."

Založba Sophia

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena