Kako brati Jaka Racmana

imperialistična ideologija v Disneyjevih stripih

Izposodi si

Opis

Z novim predgovorom avtorjev, s posodobljenim uvodom Davida Kunzla, komentirano bibliografijo levičarskega pisanja o kulturnem imperializmu in stripih ter z dodatkom Johna Sheltona Lawrencea o cenzuri, ki jo izvaja ameriška vlada, in zakonsko-političnih pravicah do kritiziranja Disneyja. 

Slovenska izdaja v prevodu Aleksandre Rekar prinaša izčrpen portret delovanja korporacije Disney v študiji Sandre Bašić Hrvatin:

Mattelartova in Dorfmanova analiza Disneyjevih stripov pokaže, da se za navidezno nedolžnim in »orokavičeno nežnim« otroškim svetom, ki ga korporacija ponuja v množično potrošnjo, skriva trda pest korporativne imperialistične ideologije. To, kar sta Mattelart in Dorfman iskala »skrito« v stripih, upravljalci korporacije Walt Disney odkrito govorijo svojim lastnikom. V pismu delničarjem iz letnega poročila korporacije je takratni predsednik uprave Michael Eisner zapisal naslednje:

»Verjetno ne bomo pretiravali, če bomo vlogo ameriške zabavne industrije ocenili kot vpliven zgodovinski dejavnik. Berlinskega zida ni zrušila moč zahodnega orožja, ampak moč zahodnih idej. In kateri je bil kanal za prenos teh idej? Lahko priznamo, da je bil ta kanal v veliki meri ameriška zabava.«  

ALI JE WALT DISNEY V RESNICI TAKO NEDOLŽEN? 

ZAKAJ V NJEGOVIH STRIPIH NI STARŠEV? 

KAKO TO, DA DOMAČINI IN DIVJAKI VEDNO PREDAJO SVOJE BOGASTVO RAČJIM ZAVOJEVALCEM? 

ZAKAJ IMA JAKA RAD KIPE IN FOTOGRAFSKE ALBUME? 

KAJ POČNEJO PAK, ŽAK IN MAK V VIETNAMU? 

Ta in druga vprašanja so si leta 1970 začeli zastavljati v revolucionarnem Čilu.

Maska

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena