Watch it!

Izposodi si

Opis

Rojen 20. 4. 1962 v Ljubljani. Šolanje začel v Pragi, nadaljeval v Ljubljani. Po končani gimnaziji vpisal arhitekturo in med študijem začel objavljati avtorsko fotografijo v medijih bivše države. Prvo obdobje ustvarjanja posveti portretu in odrski fotografiji, kjer zajame dogajanje v kulturnih krogih osemdesetih. Leta 1988 stopi na samostojno pot fotografa. 

V devetdestih angažiran pri realizaciji skupinskih fotografskih razstav, promocija slovenskih fotografov uspe tudi v tujini. Po srečanju z Jožetom Galetom postane arhitekturna fotografija druga neizčrpna tema. Iskanja “statičnega v dinamičnem” z odra se nadaljujejo v iskanja “dinamično v statičnem”. 

Avtorsko fotografijo objavlja v medijih tudi zunaj Slovenije, v knjižnih izdajah in v digitalni obliki kot promocijski material slovenske kulturne scene. Že iz osemdesetih vzdržuje velik arhiv odrske ustvarjalnosti. Sodeloval že z vsemi vidnejšimi režiserji in koreografi naše scene. 

Zvestoba gibu in prostoru se odraža v vseh njegovih fotografijah. 

Po hudi bolezni umre 3. 7. 2004 v Ljubljani. 

Publikacija je nastala v okvru pregledne fotografske razstave prezgodaj umrlega fotografa Igorja Delorenza Omahna z naslovom:  Watch out!, ki je potekala v MGLC - Mednarodni grafični likovni center Tivoli - oktobra 2006.Razstavo je postavil Žiga Koritnik.

Fotografska pot Igorja Delorenza Omahna sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko zvesto dokumentira dogajanje na takratni alternativni umetniški sceni. Pritegne ga predvsem telo, gibanje, dinamika, zato je poleg portretov glavnina njegovih del tematsko vezana na ples, gledališče in performans. V devetdesetih se angažira pri predstavitvi slovenskih fotografov doma in v tujini, po srečanju z Jožetom Galetom pa se osišče njegovega ustvarjanja pomakne proti fotografiji arhitekture. Iskanje statičnega v dinamičnem z odra se nadaljujejo v iskanje dinamičnega v statičnem. 

Ne glede na žanr in tematiko je skupna značilnost njegovih del likovni perfekcionizem in kadriranje v izrezu, s katerim je ustvaril tako rekoč abstraktno kompozicijo. Celoten opus subtilnega opazovalca vidnega sveta, kot je Igorja Delorenza Omahna označil Tomislav Vignjević, je avtor razstave Žiga Koritnik, razdelil na pet nosilnih sklopov. Na otvoritvi bo na zunanjo steno MGLC predvajana tudi projekcija izbranih Omahnovih fotografij. 

Fotografije na razstavi bodo naprodaj, celoten izkupiček pa bo namenjen skladu za podporo kulturno-humanitarnih projektov Watch it / poglej. 

Maska

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena