
Okusi Posavja
izzivi prehranske kulturne dediščine za sodobnost
- Avtorji Rangus Marjetka (avtor), Kužnik Lea (avtor), Jeseničnik Tomo (fotograf)
- Leto izdaje 2017
- COBISS.SI-ID 292779520
- Isbn 978-961-203-475-7
- Jezik slovenski
- Izdaja tiskana
- Založba ČZD KMEČKI GLAS, d.o.o.
- Kategorije Etnologija in antropologijaGospodinjstvoKulinarika
- Cena 16,00 €

Opis
Lea Kužnik, Marjetka Rangus OKUSI POSAVJA Izzivi prehranske kulturne dediščine za sodobnost Knjiga razkriva bogastvo kulinarične dediščine Posavja. Ima zanimivo pot nastajanja. Študentje in študentke Univerze v Mariboru so pod vodstvom doc. dr. Lee Kužnik in doc. dr. Marjetke Rangus pri projektu Po kreativni poti do znanja, na terenu zbirali pričevanja o prehranski dediščini in sodobnosti v Posavju. Vključili so vse posavske občine: Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli in Radeče. V prvem delu vsebine so predstavljena starejša pričevanja o prehranjevanju v Posavju, uporaba sestavin, značilnosti vsakdanjega in prazničnega prehranjevanja, prehranjevanje ob različnih opravilih ter povezanost hrane z razvojem turizma. V drugem delu je zapisanih kar 118 receptov značilnih jedi. (pr.: kozjanski ajdovi krapi, genadirmarš, žbu zos, posavski kotu, splavarski golaž, zaroštan močnik, pečen kupon, koruzna prga, bizeljski ajdov kolač, vinski trijed, tomerl, …). - trda vezava, 128 strani, 21 x 21 cm, cena: 16 EUR