Zazvon želja

Izposodi si

Opis

Pesmi niso v stilu /Po jezeru bliz Triglava/, za slavilno pesem pesnik nima razloga, saj Bled zanj sploh ne ve, in ni veseli del njega.

Zazvon želja je zvon, vendar zavezan in tako mutast, želja potrkovalcev ne sliši in ne usliši. Izpolnjuje samo svoje želje.

Nastopa pa v pesmih beseda Bled v poetološkem okviru. Na primer: Blejske hipokrene kot studenec navdiha. (Hipokrena (dobesedno Konjski izvir) je v grški mitologiji izvir na gori Helikon v Beociji, ki je bil posvečen muzam. Nastal je pod udarci Pegazovega kopita. Oseba, ki bi pila iz izvira, bi takoj dobila pesniški navdih. -Wikipedija).

Naslednji je Bohinjbled kot sklop in poenotenje dveh krajev.

In še blejski puntar, ki bo obešen, ker se upre gradu. Npr: /Puntarsrajca moja, kje si/ a namesto tebe se puntarja obesi/

Vse ostale lirične vsebine, poleg blejskih, je pesnik označil /Pot okrog sveta, ali samo do hleva/. Namreč, če pesnik ne najde poti na Bled, potem mu preostane le vaško zaledje.

Pesnica Sonja Koranter o pesmih pravi: Pesmi so napisane v maniri popolnega pesniškega duha; prečiščeni in monolitno vklesani verzi tvorijo dvojec Bled-Bohinj, pri čemer gre, po mojem mnenju, za pesnikovo zgodbo življenja.

Pesniški zbirki je priložen CD, s posnetki vseh pesmi iz zbirke, ki jih bere pesnik sam.

 

Magdalena Cundrič

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena