Kolumbova hči

življenje in delo Alme M. Karlin

Izposodi si

Opis

V zbirki Starožitnosti Pokrajinskega muzeja Celje je izšel prvi ponatis knjige Kolumbova hči - življenje in delo Alme M. Karlin, avtorice Barbare Trnovec.

Knjiga je v trdi vezavi.

Monografija Kolumbova hči osvetljuje življenje in delo Alme M. Karlin (1889-1950), svetovne popotnice, ljubiteljske raziskovalke in pisateljice. Avtorica Barbara Trnovec, kulturna antropologinja in etnologinja, je v uvodu zapisala: »Da bi se ji lahko, kolikor je to mogoče, približali (…), ji moramo najprej dovoliti, da postane tisto, kar je v resnici bila. (…) Z Almo so povezani številni konstrukti, utemeljeni na napačnih interpretacijah podatkov, površnosti, izmišljotinah ali klevetah, in vendar so preživeli vse do danes.«

Posebno pozornost je posvetila Almini nacionalni identiteti in odgovorila na vprašanje, ali je bila Nemka ali Slovenka. Rekonstruirala je potek in osvetlila pomen njenega potovanja okoli sveta ter jo umestila med največje popotnike vseh časov. Odprla je vprašanje njene spolne identitete in argumentirano ovrgla splošno sprejeto »dejstvo«, da naj bi bila lezbijka, ki je temeljilo na govoricah in nerazumevanju njenega prijateljstva s Theo Schreiber Gammelin. Opozorila je tudi na tudi izjemen uspeh, ki ga je Alma doživela v tridesetih letih 20. stoletja, po izidu njenih potopisov, ko so jo Nemci celo umestili na koledar »velikih« Nemk za leto 1931. Delo je dobro argumentirano, podkrepljeno z izjemno bogatim slikovnim gradivom – številni dokumenti so bili tokrat prvič predstavljeni javnosti –, in napisano v jeziku, ki pritegne vsakogar, tako nezahtevnega kot zelo zahtevnega bralca.

Pokrajinski muzej Celje

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena