Salame

salama - kraljica mesnin

Brez naslovnice
Izposodi si

Opis

Ko naši predniki še niso imeli zamrzovalnih skrinj in hladilnikov, so iskali različne načine za konzerviranje mesa, saj ga v toplih mesecih ni bilo prav veliko na voljo. Izdelovanje različnih suhomesnih izdelkov je razširjeno po vsej Sloveniji. A izdelovanja salam se lotijo le izurjeni mojstri. Čeprav imamo na slovenskih knjižnih policah kar precej knjig o domačih suhih mesninah, pa pravega uporabnega vodnika za pripravo salam še ni. Zato smo se pri Kmetijski založbi odločili za izdajo prevoda in priredbe priročnika, ki ga je v nemškem jeziku napisal dolgoletni mesarski mojster Erich Steharnik, šolani mesar in prekajevalec, rojen v Labotu na avstrijskem Koroškem. Izdelava salam in klobas ga spremlja že od otroških let, saj se je predelave mesa učil od očeta, ki je znal narediti zelo dobre klobase, od bratranca, ki je bil mesarski mojster v Pliberku, in Alojza Steharnika, mojstra za klobase. O leta 1966 dalje je Erich Steharnik naredil več tisoč odličnih salam in je svoje recepture ter tehnologijo ves čas izboljševal. Knjižica bo v pomoč vsem, ki ste se že poskusili v izdelavi salam, pa s svojimi izdelki niste bili povsem zadovoljni, in tistim, ki ste se izdelavi te suhe mesnine do zdaj izogibali. Pregovor pravi, da je učenje na lastnih napakah dobra šola, samo šolnina je predraga! Zato se odločite za nakup praktičnega vodnika izdelave salam našega avstrijsko-koroškega rojaka.

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena