Herbert

Izposodi si

Opis

Slikanica Herbert je prvič izšla na Portugalskem, kjer so jo izbrali za najlepšo otroško knjigo. Nato je bila natisnjena še v Franciji.

Glavni junak zgodbe je Herbert, dobrodušen zadovoljen lazar, ki se ves ljubi dan bodisi baše s solato bodisi spi. Toda nekega dne v kotičku vrta, v katerem živi, zmanjka solate in Herbert mora s trebuhom za kruhom v svet. Na poti sreča različne živali, a ga vse po vrsti grobo spodijo, češ da je samo nadležen polž, ki jih moti pri delu. Naposled se Herbertu vendarle nasmehne sreča, saj mu pot prekriža vešča, ki je v njegovi bleščeči slinasti sledi prepoznala slikarsko umetnino. Kmalu za tem se Herbertove sledi razveselijo tudi druge živali, njega pa prevzame neizmerno zadovoljstvo ob spoznanju, da je v resnici slikar, čigar delo osrečuje tudi druge.

Tako kot lazar Herbert tudi vsak od nas na poti skozi življenje za seboj hočeš nočeš pušča sled. Zato lahko verjamemo, da je prav vse, kar smo na tej poti dobrega ali lepega storili, nekje nekoga osrečilo. Da se v vsakem otroku skriva velik umetnik, ki utegne prilesti na dan, če to dopustimo, pa tako ali tako ni nikakršna skrivnost. Neznatni Herbert je potemtakem resnični junak.

Modrijan

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena