Levijeva tkalnica svile

Izposodi si

Opis

Levijeva tkalnica svile je čarobna knjiga, v kateri se nam razpirajo tako resnični kot tudi magični prostori, na njenih straneh se srečujejo ljudje, kraji in usode, knjiga, ki z neverjetno lahkostjo kaže, od kod vse izvirajo zgodbe in pesmi …

Miljenko Jergović je izbrušen pisec različnih zvrsti in žanrov, kar je učinkovito uporabil v knjižni stvaritvi Levijeva tkalnica svile, v kateri bralcu približuje stvarno in magično sfero skozi raznovrstne forme proze in poezijo. Avtor se izpostavi v vlogi pozornega opazovalca, ki se budno hrani z vtisi ob različnih dogodkih, krajih in ljudeh na vsakem koraku. S pripovedovanjem zgodb in razkrivanjem notranjih svetov posameznika v nadgrajeni strukturi  je avtor želel zabrisati mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem. Naj beremo esej, kratko zgodbo, dnevniški zapis ali pesem, Jergović bralcu na novi dimenziji omogoči razširitev čustvenega razpona pri napajanju z občutki in sporočilnim nabojem med seboj prepletenih pripovedi.

Če je bilo delo Oče, ki je lani izšlo v slovenskem prevodu, mešanica romanesknega in esejističnega pisanja, jeLevijeva tkalnica svile žanrsko še bolj raznolika, a kljub temu enovita celota. Gre za svojevrsten narativni in prozno-poetični eksperiment, katerega cilj je zgodbo povedati z novimi sredstvi, pravi Miljenko Jergović, ter zabrisati sleherno mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem.Levijevo tkalnico svile tako sestavljajo nadvse raznovrstni deli: kratke in zelo kratke zgodbe, potopisi, mikroeseji, pesmi, zapisane sanje, dnevniški zapisi, drobci nedokončane proze, enobesedne pripovedi, romani, katerih dolžina ne presega 500 besed. To je knjiga o vsakdanu nekega človeka ter o zgodovini in propadanju neke družbe.

Založba Sanje

Recenzije

Miljenko Jergović: Levijeva tkalnica svile

Recenzija je dostopna na spodnji povezavi.
več

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena