Zakaj je polje jezero?

pravljica o skrivnosti Cerkniškega jezera

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Dolgoletni članici SNG Drama tudi lastna besedna ustvarjalnost ni tuja – pred leti je izdala zbirko dramskih besedil in esejev Na odru zvečer, nato ponatiskovano pesniško zbirko Obleci me v poljub, tokrat pa se prvikrat predstavlja z otroškim besedilom Zakaj je polje jezero? V pravljici spregovori o skrivnosti Cerkniškega jezera, namenjena pa je najmlajšim bralcem. Ilustratorsko se je je lotil vrhunski Damijan Stepančič s svojimi bogatimi, vselej izvirnimi potezami, ki znajo odlično utelesiti tudi najbolj divje in izvirne domišljijske predstave besednih ustvarjalcev. Gre za tip razlagalne pravljice, ki fantazijsko pojasni, kako je nastalo Cerkniško jezero in zakaj presiha. Napisana je z bogatim, nežnim, poetičnim jezikom, kakršen je prav posebej blizu Saši Pavček, preko glavne junakinje, deklice, ki je tako zelo občutljiva za nesreče in krivice, da mora neprestano jokati, pa pokaže močan občutek za to, kaj je prav in kaj ni, predvsem pa seveda tudi občutek za bogato domišljijsko ustvarjalnost. Poleg tega tenkočutna pravljica še prav posebej utrjuje vero v moč pravljic in zgodb, v moč govorjene oziroma pripovedovane besede, ki tke vezi in ustvarja drugačen, boljši svet. Le kaj bi bila lahko boljša popotnica in boljše sporočilo za najmlajše, ki šele vstopajo v svet – v tistega, ki je okoli nas in v tistega, ki se skriva med platnicami in prvega večkrat naredi znosnejšega in bolj zanimivega?

Pravljica pripoveduje o rahločutni deklici, ki neprestano joče in nihče ji ne more ustaviti solz. Teh pa je bilo toliko, da so zalivale hišo in se zlivale v bližnji potok. Le potovka jo je lahko pomirila s svojimi pripovedkami. Dekličino pozornost je še posebej pritegnila tista o fantu, ki so ga kmetje nepravično pregnali s svojega doma na vrhu gore, saj naj bi jim v dolino metal senco. Preden je potovka odšla in so deklici na oči ponovno privrele solze, ji je zaupala skrivnost. Skrivnost, kako narediti svet lepši in pravičnejši.

Poetična slikanica priznanih umetnikov pripoveduje o tem, kako je tam, kjer so bili nekoč polja in travniki, nastalo Cerkniško jezero, oziroma o tem, kako je milo dekle našlo srečo v objemu svojega vodnega fanta ...

Vir: http://www.zalozbamis.com/knjiga/zakaj-je-polje-jezero/

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena