Jezikovni nagon

kako um ustvarja jezik

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Ali smo ljudje res zato ›krona stvarstva‹, ker nam je dan govor kot posebna lastnost, po kateri se razlikujemo od drugih bitij, ki na lestvicah življenja posedajo po klinih ›niže‹ od nas? Imamo res posebno srečo, da nam je bil vdihnjen dar jezika, s katerim si sporočamo fizične potrebe, si razlagamo ustroj sveta in spoznavamo razsežnosti duha?Seveda ne. Ljudje nismo bajeslovna bitja. Spadamo v vrsto Homo sapiens, ki je v eonih svoje evolucije razvila povsem samosvoj nagon, prek katerega najlaže zadovoljujemo svojo potrebo po komunikaciji. To je nagon po jeziku oziroma govoru, ki obsega vse od najprimitivnejših džungelskih krikov do umnih čistopisnih razprav o tem, al' prav se piše kaψa ali kaſha.Steven Pinker v svojem temeljnem delu Jezikovni nagon prikazuje mehanizme ›rojevanja‹ govora pri človeku in pojasnjuje evolucijski razvoj jezika. Jezik in govor sta po naravnem izboru edinstveni, vrojeni človekovi lastnosti, ki sta se razvili in izpopolnili v evolucijskem procesu iskanja čim optimalnejše rešitve za sporazumevanje med ›družabnimi lovci in nabiralci‹. Človekovo vedênje in mišljenje zato najlaže opišemo kot rezultat dolgotrajne evolucije genov in memov.Knjiga nas izčrpno pouči o principih nastajanja jezika v možganih: kje obstajajo misli, kako se obdajajo z lupinami besed, kako možgani te besede organizirajo v smiselne nize zapisanih sporočil ali (iz)govorjenih izjav. Avtor spotoma ovrže večino stereotipnih predstav o jeziku, govorjenju, slovnicah in pravilni oziroma nepravilni rabi besed.Pinker vse to na razumljiv in všečen način ilustrira z angleškim jezikom, ki je njegova materinščina. Slovenskim bralcem pa smo pripravili izvrsten prevod (mestoma tudi priredbo), ki obravnavane teme ilustrira s primerljivimi zgledi v slovenščini. Tako je tudi naša materinščina postavljena ob bok ›velikim‹ jezikom in tudi skozi slovenska usta zasijejo avtorjeva spoznanja in ugotovitve o govoru, ki so vsesplošne – ne veljajo samo za značilnosti posameznih jezikov, temveč za človeško vrsto nasploh.Jezikovni nagon je temeljna razprava s področij jezikoslovja, psiholingvistike oziroma evolucijske psihologije, ozira pa se tako v smer ›univerzalne slovnice‹ kakor tudi razvojne biologije.V knjigi boste med drugim lahko izvedeli tole:

● Jezik je človekov specifičen nagon, tako kot je pajkov nagon pletenje mrež ali bobrov nagon graditev jezov ali netopirjev nagon uporaba sonarja.

● Ljudje ne mislimo v svojih maternih jezikih, temveč v ›možganščini‹; kadar želimo soljudem sporočiti svoje misli, jih zgolj začasno preoblečemo v besede.

● Jezik ni kakor skladovnica besed deponiran v kakem posebnem delu možganov, marveč se nenehno vzpostavlja kakor v nevronskem mikrovezju in se kanalizira v misli.

● Ker je babilonski stolp samo neuresničena bajka, se je do danes izoblikovalo nešteto jezikov, govoric, narečij, ki pa vsi nezmotljivo zadoščajo za izražanje sporočil, strahov, svaril, pojasnil, ljubezni in poezije.

Modrijan

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena