Dinamika kapitalizma

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Braudelovo prvo veliko delo je bila knjiga Mediteran in mediteranski svet v času Filipa II. (La Méditerranée et le monde méditerranéen à l'époque de Philippe II.) v treh zvezkih. Že v tej trilogiji se je ukvarjal s tremi ravnmi časa: geografskim časom, z njegovimi počasnimi, skoraj nezaznavnimi, a neizogibnimi spremembami; nato časom, v katerem se odvija socialna in kulturna zgodovina, kjer nastopajo družbene skupine, cesarstva in civilizacije, ki jih Braudel opazuje v razponu dveh ali treh stoletij; šele na tretji ravni časa nastopi dogodkovna, šolska zgodovina posameznikov, ki pa je za Braudela površinska in ima zavajajoče učinke.

Braudelovo naslednje monumentalno delo je bila Materialna civilizacija, ekonomija in kapitalizem, XV.–XVIII. stoletje(slovenski prevod je izšel v letih 1988, 1989 in 1991 v zbirki Studia humanitatis). Še preden je leta 1979 Materialna civilizacija izšla v knjižni obliki, je imel Braudel leta 1976 na univerzi Johns Hopkins v Združenih državah Amerike tri predavanja, na katerih je predstavil vsebino tega velikega dela, ki je bilo tedaj že skoraj v celoti pripravljeno, in besedilo teh predavanj prinaša knjiga Dinamika kapitalizma.

Poglavja »Premislek o materialnem in o gospodarskem življenju«, »Igre menjave« in »Čas sveta« so kratko, a navdihujoče popotovanje po raziskovanju narave kapitalizma enega največjih zgodovinopisnih umov 20. stoletja. Za Braudela »kapitalizem izhaja v prvi vrsti iz gospodarskih dejavnosti, ki se odvijajo na vrhu ali si prizadevajo k vrhu. Zato tak visoko leteči kapitalizem plava na dvakratni debelini materialnega življenja in povezanega tržnega gospodarstva pod seboj in je območje največjega dobička

Knjigo, ki je napisana v živem in poetičnem jeziku in je namenjena najširšemu bralnemu občinstvu, zlasti pa tudi zgodovinarjem, sociologom in drugim družboslovcem, zaokrožuje spremna beseda dr. Leva Centriha.

Založba Sophia

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena