Levi horog

filozofija športa v osmih esejih

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Knjiga Leva Krefta Levi horog je prva monografija, ki v slovenski jezikovni in akademski prostor prinaša do sedaj večinoma spregledano znanstveno disciplino – filozofijo športa. Lev Kreft, kot eden izmed naših pionirjev tega sorazmerno mladega filozofskega polja, vzpostavljenega v šestdesetih letih 20. stoletja, v delu analizira šport, ki ga razločuje od rekreacije in telovadbe, s pomočjo konceptualnih filozofskih orodij, s čimer se loči od pristopov ostalih uveljavljenih športnih ved.

V svojih raziskavah različnih problemskih sklopov in vprašanj tako sodobnega kot antičnega športa se umesti na, kot pravi, pozicijo »neuvrščenega filozofskega vajenca«. To pomeni, da se ne zadovolji ne s tradicionalnim utemeljevanjem in poveličevanjem športa kot smotrne, koristne in razumne dejavnosti kot tudi ne z njegovo vulgarno levičarsko kritiko, ki ga pojmuje kot orodje za zaslepljevanje množic na ozadju kapitala in izkoriščanja, saj oba pristopa vpletata ideologijo poveličevanja avtentičnosti športa. Avtor filozofije športa ne razume kot abstraktno podajanje že izgotovljenih pojmov, temveč jo prakticira s pomočjo analize konkretni primerov (nogometa, kriketa, boksa, smučarskih skokov, boja proti dopingu, športnih spektaklov ob dnevu mladosti, gladiatorskih iger in plavalca Martina Strela), ki osvetlijo diskurzivno ozadje sodobnih pogledov na šport, pa naj gre to za njegovo definicijo, za njegovo lepoto in spektakelsko funkcijo oz. dramatičnost ali za razmerje med športnikom in občinstvom, za razliko med visokimi in plebejskimi športi, za njegovo vpetost v kapitalistično ekonomijo itd.

Delo je napisano v jasnem slogu in konciznem jeziku, čeprav je poglobljena in široka filozofska ter sociološka študija, ki se opira na številne priznane sodobne in klasične avtorje ter njihove uvide. Namenjeno je vsem, ki jih zanimajo filozofski zastavki športa, tako družboslovcem in humanistom različnih disciplin kot tudi širšemu bralnemu občinstvu.

Založba Sophia

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena