Izvori

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Amina Maaloufa (1949, Bejrut) slovenski bralci že poznajo. Prevedeno je zgodovinsko delo Križarske vojne v očeh Arabcev (2008) pa romanaSamarkand (1999) in Taniosova pečina (2010; Goncourtova nagrada, 1993). Izvori niso niti zgodovinopisje, ne roman, so spomini na kraje, čase in ljudi, ki so Maaloufa na določen način spravili na svet. So hkrati knjiga, ki pomaga razumeti vso pestrost Bližnjega vzhoda.

Kdo drug bi govoril o »koreninah« … A v moj besednjak to ne sodi. Ne maram besede »korenine«, še manj pa njihovo podobo. Korenine se pogrezajo v zemljo,vijejo se po blatu, se razprostirajo skozi temine.

In še:

Pripadam plemenu, ki od vekomaj nomadsko živi v puščavi svetovnih razsežnosti. Naše dežele so oaze, ki jih zapustimo, ko izvir usahne, naše hiše so šotori, preoblečeni v kamen, naša državljanstva so odvisna od datumov ali od ladij. Onkraj generacij, onkraj morij, onkraj jezikovnega Babilona nas povezuje samo žuborenje nekega imena. Rodbinsko ime namesto domovine? Da, tako je! In starodavna zvestoba namesto vere.

Amin Maalouf je v Francoski akademiji zamenjal l. 2009 umrlega Clauda Lévi-Straussa

Založba *cf

Recenzije

Amin Maalouf: Izvori

Recenzija je dostopna na spodnji povezavi.
več

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena