Družinski besednjak

Izposodi si
Knjiga je izšla z denarno pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Opis

Družinski besednjak (1963) je nenavadna prvoosebna pripoved o družini svetovno znane italijanske pisateljice Natalie Ginzburg, rojene Levi (1916–1991), ki po očetovi strani izhaja iz tržaške judovske družine.

Ginzburgova v romanu zajame čas med tridesetimi in petdesetimi leti prejšnjega stoletja, ko je njena družina živela v Torinu. V ozadju družinske zgodovine oriše tudi dogajanja tistega časa: vzpon Mussolinija, uvedbo rasnih zakonov, boj proti fašizmu, izbruh vojne, osvoboditev, povojna leta ...

Dom Levijevih je zelo obiskan in priljubljen, pri njih se srečuje takratna torinska intelektualna in politična smetana.

Ginzburgova svojih judovskih korenin ne prikazuje kot drugačnost, družino raje opisuje kot običajno, čeprav to v resnici ni. Zgodba je prežeta s spomini na otroštvo, mladost in na ljubljene osebe, vse skupaj pa je obarvano s toplino družinskega besednjaka, z uporabo določenih besed, besednih zvez in fraz v družinski komunikaciji, kot tudi z navadami posameznih članov družine.

Družinski besednjak spada med klasična dela italijanske književnosti in je v Italiji uvrščen na seznam obveznega šolskega branja. Zanj je Natalia Ginzburg leta 1963 prejela najvišjo italijansko literarno nagrado Strega.

Bukla

Mnenja uporabnikov

Ni mnenj

Vaše mnenje

Ocena