JENKOVA NAGRADA

Jenkova nagrada je stanovska nagrada za najboljše pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Podeljujejo jo od leta 1986, nagrajenec pa prejme listino in denarno nagrado.

O imenu nagrade

Nagrada je poimenovana po pesniku Simonu Jenku (1835–1869), ki je bil rojen na Podreči pri Mavčičah in se šolal v Smledniku in Kranju, pozneje v Novem mestu in v Ljubljani. Po maturi in neuspelem poskusu bogoslovnega študija je na Dunaju študiral najprej klasično jezikoslovje, nato zgodovino in nazadnje pravo. Delal je v notarski in nato v odvetniški pisarni, umrl pa je v Kranju.

Literarno ustvarjanje ga je zgodaj začelo privlačiti, tako da je že v ljubljanski gimnaziji v literarnem krožku vajevcev svoje pesmi objavljal v ilegalnem rokopisnem dijaškem listu Vaje, pozneje pa tudi v drugih časopisih, predvsem v Slovenskem glasniku. Pisal je domoljubno, refleksivno in parodično-satirično ter nežno in trpko ljubezensko in razpoloženjsko liriko, v zrelem obdobju svojega ustvarjanja pa je njegov slog postajal vse bolj realističen. Poleg poezije je pisal tudi prozo: novele, črtice in povesti.  Leta 1865 je izšla njegova edina pesniška zbirka Pesmi, ki ni bila dobro sprejeta, pozneje pa se je uveljavila kot eno izmed pomembnih del v slovenski literarni zgodovini, ki je kot tako močno vplivalo na nove pesniške generacije.

 

Vir: Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, ZRC SAZU, 2013
Foto: Simon Jenko, 1860–1869 (dLib)