BRŠLJANOV VENEC

Nagrado od leta 2007 podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije svojim članom za neigralske dosežke v gledaliških poklicih. Gre za dosežke na področjih režije, teoretične in praktične dramaturgije, scenografije, kostumografije, lektorstva, celotne likovne podobe lutkovne predstave, oblikovanja lutk in scenske glasbe.

Poleg nagrade bršljanov venec podeljujejo tudi nagrado mali bršljanov venec. 

Bršljanov venec (v pravilniku o nagradi poimenovan tudi Veliki bršljanov venec) je nagrada za življenjsko delo na omenjenih področjih, mali bršljanov venec (v pravilniku o nagradi imenovan samo Bršljanov venec) pa je nagrada za dosežke preteklega leta. Vsako leto se podeli največ ena nagrada v obliki likovnega ali kiparskega dela in plakete iz obeh kategorij, nagrajenec pa lahko nagrado prejme le enkrat. O nagrajencih odloča tričlanska komisija ZDUS.

O imenu nagrade

Bršljan kot vse zimzelene rastline simbolizira večno življenje in zmago svetlobe nad temo, poleg tega pa zaradi svojih oprijemalnih zračnih korenin, s katerimi se tesno spoji s podlago, po kateri se vzpenja, velja tudi za simbol prijateljstva in zveste ljubezni. Pogani so bršljanu pripisovali čudežno moč in ga zato uporabljali v številnih obredih.

Foto: Wikipedija

Nagrade

Mali bršljanov venec

Z literaturo povezane nagrade

Nagrado podeljujejo v okviru nagrade bršljanov venec, ki jo od leta 2007 podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije svojim članom za neigralske dosežke v gledaliških poklicih. Gre za dosežke na področjih režije, teoretične in praktične dramaturgije, scenografije, kostumografije,...