GRÜN-FILIPIČEVO PRIZNANJE

Grün-Filipičevo priznanje se podeljuje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Na Tednu slovenske drame, ki ga organizira Prešernovo gledališče Kranj, ga podeljujejo od leta 1979.  Podeljuje se bienalno; za izstopajoče dosežke v preteklih desetih letih lahko diplomo in denarno nagrado prejmejo posamezniki ali dramaturški oddelki. Dosežke v dramaturgiji ocenjuje petčlanska žirija, ki podeljuje tudi nagrado Slavka Gruma.

O imenu nagrade

Nagrada je poimenovana po dramaturgih Herbertu Grünu  (29. 11. 1925–20. 12. 1961) in Lojzetu Filipiču  (19. 6. 1921–21. 4. 1975). Grün je otroštvo preživel na Dunaju. V Ljubljani je obiskoval klasično gimnazijo in nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo študiral dramaturgijo. Delal je sprva kot vodja Prešernovega gledališča v Kranju, nato kot dramaturg Dramskega gledališča Gavella ter kot umetniški vodja in dramaturg Slovenskega ljudskega gledališča v Celju. V tem času je za uprizoritev preoblikoval več del slovenskih in tujih pisateljev, obenem pa je tudi sam pisal drame. Svojo poklicno pot je zaključil kot kulturni urednik Naših razgledov

Foto: Herbert Grün, do 1958, Wikipedija 

Lojze Filipič  je prav tako kot Grün študiral dramaturgijo na AGRFT. Med letoma 1951 in 1955 je bil umetniški vodja Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, ki je v času njegovega vodenja postalo pomembno središče slovenskega gledališkega razvoja, gledališki listi, ki jih je urejal, pa so prerasli v strokovno revijo. Nato se je preselil v Ljubljano in sprva kot dramaturg delal v Drami, nato pa do upokojitve v Mestnem gledališču Ljubljanskem, kjer je bil dramaturg, umetniški vodja in tudi direktor. Refleksije o dramaturškem delu je ves čas objavljal v esejih, poročilih in študijah, ki so delno zbrane v posthumno izdanih delih Živa dramaturgija ter Gledališče, kultura, družba. Leta 1971 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Foto: Lojze Filipič, 1955, Wikipedija