KONS

Mednarodna literarna nagrada KONS je nagrada za literarne ustvarjalke in ustvarjalce, ki pišejo socialno angažirano ter človeško in etično neomajno družbenotransformativno literaturo. Nagrada je obenem tudi priznanje za celovito in aktivno življenjsko delovanje posameznic in posameznikov, za njihova prizadevanja za skupno dobro vseh ljudi ter za njihove vsestranske angažmaje za izboljšanje družbenih razmer.

Leta 2011 so jo na zasebno pobudo ustanovile slovenske pesnice Taja Kramberger, Tatjana Jamnik in Barbara Korun, ki so hkrati solastnice nagrade in stalne članice žirije. Svetovalni in podporni člani in članice nagrade, ki jo podeljujejo  na različnih krajih po svetu, kjer organizirajo literarne prireditve, ko članice žirije presodijo, da so našle primerno kandidatko ali primernega kandidata za nagrado, so iz Slovenije in od drugod.

O imenu nagrade

Nagrada je poimenovana po pesniškem ciklu slovenskega pesnika Srečka Kosovela, ki nosi naslov KONS (konstruktivistični spirit-duh). Kot so zapisale ustanoviteljice nagrade KONS, je Kosovel v svojem kratkem življenju ustvaril vrsto del, ki še danes nagovarjajo in navdihujejo ljudi. Treba (je) biti aktiven, je zapisal, aktiven v mišljenju, čustvovanju, prerojenju, delu itd., povsod gibati duha. Njegova socialno občutljiva in politično izostrena poezija je kot referenčni steber v slovenski in evropski poeziji v obdobju med obema vojnama.

Foto: Rokopis Kosovelove pesmi »Kons 5« (dLib)

 

 

 

 

Srečko Kosovel (1904–1926) se je rodil v Sežani, v osnovno polo hodil v Tomaju, po gimnaziji, ki jo je obiskoval v Ljubljani, pa se je vpisal na študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Sodeloval je že v srednješolskem literarnem krožku in pri dijaškem listu Lepa Vida, nato pri avantgardistični reviji Trije labodi v Novem mestu in nazadnje pri reviji Mladina. Sprva je pesnil pod vplivom moderne, predvsem impresionizma Josipa Murna, nato je prešel v ekspresionizem in se uveljavil kot najizrazitejši in najpomembnejši slovenski ekspresionistični pesnik, s svojimi t. i. konstruktivističnimi pesmimi (konsi), ki so v pesniški zbirki Integrali 26 izšle šele po njegovi smrti, pa je začrtal pot najmodernejšemu tipu slovenske poezije. Umrl je v Tomaju na Krasu.

Foto: Srečko Kosovel, ok. 1910 (dLib)

Prejemniki nagrade