MODRA PTICA

Nagrado modra ptica  od leta 2012 podeljuje založniška skupina Mladinska knjiga za najboljše še neobjavljeno književno delo posamezne. Nagrajenca strokovna komisija izbere na podlagi javnega natečaja, ki ga razpiše vsako drugo leto za avtorsko leposlovno delo vnaprej določene in izbrane literarne zvrsti (roman, mladinski roman …). Nagrada poleg knjižne objave dela znaša 12.000 evrov bruto, kar je najvišja denarna nagrada, ki jo lahko avtorji lahko prejmejo za posamezen književni naslov v Sloveniji.  

O imenu nagrade

Modra ptica je pojem z bogato kulturno zgodovino. Naslov Modra ptica je mogoče najti že pri francoski umetni (avtorski) pravljici Madame d’Aulnoy (1650/1951–1705), objavljeni leta 1697, katere osrednji lik je v modro ptico spremenjeni kraljevič, aluzije na to zgodbo pa so očitne pri slavni oljni sliki iz leta 1912/1913 z istim naslovom francoskega slikarja Jeana Metzingerja (1883–1956), enega izmed utemeljiteljev kubistične smeri v slikarstvu 20. stoletja.

Še bolj splošno znana pa je modra ptica zahvaljujoč belgijskemu dramatiku, pesniku  in esejistu Mauriceu Maeterlincku (1862–1949), enemu izmed najpomembnejših predstavnikov simbolizma, ki je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Eno izmed njegovih najpomembnejših del je namreč pravljična igra v šestih dejanjih in dvanajstih slikah Modra ptica (L’Oiseau bleu), krstno uprizorjena leta 1908 v režiji Konstantina Stanislavskega v Moskovskem umetniškem gledališču ter pozneje predelana v številne prozne, operne, baletne, radijske, televizijske in filmske različice. Modra ptica, ki pozna skrivnost vseh živih in neživih bitij, je v tej alegoričnem fantazijskem dramskem besedilu simbol sreče in resnice, po katerima ljudje hrepenijo in ju nenehno iščejo, pa jim vselej ostajata nedosegljivi.

Foto: Naslovnica Maeterlinckovega dela Modra ptica