SCHWENTNERJEVA NAGRADA

Schwentnerjeve nagrade in priznanja podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije za poslovne uspehe, inovativnost in kreativnost ter upoštevanje najvišjih standardov v slovenskem založništvu in knjigotrštvu. Po pravilniku o podelitvi nagrad, ki je prenehal veljati v letu 1999, so se nagrade podeljevale najboljšim knjigarnam in najboljšim knjigotrškim delavcem, posebej malim in posebej velikim knjigarnam, od leta 1999 naprej pa jih podeljujejo posameznikom. Nagrade za življenjsko delo in priznanja za delo v preteklem letu se podeljujejo na Slovenskem knjižnem sejmu.

O imenu nagrade

Nagrada in priznanje sta poimenovana po Lavoslavu Schwenterju (15. 12. 1865–30. 12. 1952), ki velja za prvega sodobnega slovenskega založnika in je prvi izdajal tudi otroške ilustrirane knjige ter prvo slovensko strokovno založniško revijo Moja knjigarna. Schwentner se je v knjigotrštvu izpopolnjeval na Dunaju in v Pragi, nakar je deset let vodil knjigarno v Brežicah. Po izpopolnjevanju v Nemčiji je leta 1898 v Ljubljani odprl lastno založniško-knjigotrško podjetje, ki ga je sredi 20. stoletja prevzela Državna založba Slovenije. Pri njem so izhajala dela avtorjev slovenske moderne. Schwentner je bil tudi soustanovitelj in prvi predsednik Združenja založnikov in knjigotržcev Jugoslavije, ki je delovalo v tridesetih letih 20. stoletja.

Foto: Lavoslav Schwentner, ok. 1900, dLib

 

Nagrade

Schwentnerjevo priznanje

Z literaturo povezane nagrade

Schwentnerjevo priznanje poleg Schwentnerjeve nagrade podeljuje Zbornica knjižnih založnikov na Slovenskem knjižnem sejmu.