NAGRADE FESTIVALA LIRIKONFEST

Mednarodni Lirikonfest Velenje predstavlja in popularizira umetniško literaturo XXI. st., njene ustvarjalce, prevajalce, mednarodne posrednike, strokovne interprete, urednike, organizatorje idr. poznavalce; z esejističnimi premišljevanji in debatnimi književnimi omizji ter s pesniškimi branji izvirne in prevedene novejše poezije idr. degustacijami liričnega občutja vzpostavlja in širimednarodna književna sodelovanja ter odpira aktualna vprašanja o spoznavni, povezovalni in kritični vlogi literature v evropski družbi in širše. V okviru festivala podeljujejo dve nagradi.


Literarna nagrada:

  • Lirikonfestov zlat

 

Prevajalska nagrada:

  • Lirikonov zlat

O imenu nagrade

Imeni nagrad Lirikonov zlat in Lirikonfestov zlat izvirata iz imen za revijo Rp. Lirikon21 in za mednarodni festival Lirikonfest. Izraz Lirikon izhaja iz besede lirika, ki danes v literarni teoriji poleg epike in dramatike označuje eno izmed treh osnovnih literarnih vrst. V pomenu pesništva gre za skupino izpovednih besedil t. i. pesniškega oziroma lirskega subjekta, pisanih v posebni, verzni ali drugačni ritmični obliki.

Izraz lirika izvira iz starogrške besede lyra, ki je označevala preprosto glasbilo s strunami, napetimi na okvir iz dveh ukrivljenih ročic, z brenkanjem na katerega so spremljali petje tovrstnih lirskih pesmi.

Foto: Wikipedija

Nagrade

Lirikonfestov zlat

Literarne nagrade

Lirikonfestov zlát je priznanje za najtehtnejši esej na evropsko aktualno temo Lirikonfestovega književnega omizja, ki ga od leta 2008 bienalno podeljujejo v okviru mednarodnega festivala Lirikonfest.