Teden Filozofske fakultete v knjigarni Konzorcij

Kategorija: Prireditve
Datum: 26.09 2016 - 30.09 2016 0.00
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska 29, Ljubljana

Serija pogovorov, literarnih večerov in prodajna razstava knjig Znanstvene založbe FF

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 18.00

JEZIKANJE S SLIKO IN BESEDO

Za tiste, ki niso nikoli razumeli, v čem je »štos«, da razčlenjuješ stavke in raziskuješ jezik, je knjiga Jezičnica norveške avtorice Helene Uri še posebej primerna. V njej namreč bralec odkrije stvari o jeziku, ki jih najbrž še ne ve, ker se o njih v šoli ne poučuje. Slovenski prevod knjige je opremljen z ustvarjalnimi ilustracijami, skozi pogovor s prevajalcem, uredniki in ilustratorjem, pa bomo opozorili, da ilustracije niso zgolj dekoracija temveč pomembno dopolnjujejo samo besedilo.

dr. Vojko Gorjanc, dr. Darko Čuden, Lan Seušek in dr. Veronika Rot Gabrovec (moderatorka)

 

Torek, 27. 9. 2016, 18.00

POZABLJENA GENERACIJA FILOZOFOV

Zbornik Pozabljena generacija filozofov predstavlja osebnosti in dela 23 filozofov, ki so doktorirali pri prof. dr. Francetu Vebru v obdobju 1923–1945. Gre za zelo različne, vsebinsko razvejane in tudi svetovnonazorsko v marsičem razhajajoče se mislece in ustvarjalce, katerih filozofske poti so se začele pri utemeljitelju slovenske akademske filozofije. Prispevke 17 avtorjev in avtoric za ta zbornik, ki prispeva k zapolnitvi vrzeli v našem zgodovinskem spominu, je zbral in uredil prof. dr. Marko Uršič.

dr. Marko Uršič, dr. Borut Ošlaj, dr. Alojz Cindrič in Tina Košir Mazi (moderatorka)

 

Sreda, 28. 9. 2016, 18.00

O IZVORU ČLOVEŠKEGA USTVARJANJA

Pogovor o knjigah O izvoru zgodb: evolucija, mišljenje in fikcija ter Ujeti v čas: epizodični spomin in razvoj modernega mišljenja bo razkril, zakaj je umetnost za človeško vrsto tako pomembna ter kako se v evoluciji človeškega mišljenja prepletata spomin in ustvarjalnost.

dr. Vanesa Matajc, dr. Simona Petru in dr. Igor Žunkovič (moderator)

 

Četrtek, 29. 9. 2016, 18.00

ŠTUDIJ KLASIČNE FILOLOGIJE V 21. STOLETJU

Ob izidu mednarodne primerjalne študije Classics and Class: Greek and Latin Classics and Communism at School, v kateri položaj klasičnih jezikov v preteklem stoletju obravnava vrsta avtorjev z obeh strani nekdanje železne zavese, se bosta o latinščini v šoli pogovarjala dr. Kajetan Gantar in dr. David Movrin. Kakšen je položaj klasičnih jezikov v šolstvu danes in kateri so razlogi za študij klasičnih jezikov v enaindvajsetem stoletju?

dr. Kajetan Gantar, dr. David Movrin (moderator)

 

Dogodki so del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.