Konferenca: Skozi knjige k pogovoru o starosti

Kategorija: Druge dejavnosti
Datum: 14.11 2016
Lokacija: Hotel Central, Miklošičeva cesta 9, 1000 Ljubljana

Sodobna družba se bolj kot kdajkoli prej sooča s problemi staranja populacije, starostnih bolezni, sprejemanja staranja in medgeneracijskega dialoga. Gre za problematiko, ki se bistveno dotika tudi mladih, je del njihovega vsakdanjika in bo del njihove prihodnosti. A vzgojitelji in skrbniki težko spregovorijo o kompleksnih problematikah, ki pogosto razgrinjajo temačnejše plati življenja. Mladi pa imajo pogosto občutek, da se jih tematika staranja ne tiče; ko so z njo soočeni preko svojih najbližjih, so v težko situacijo postavljeni brez znanja, sovrstnikov, prijateljev in širše družbe, ki bi jim stali ob strani.

V projektu "Skozi knjige k pogovoru o starosti", ki je v letu 2016 potekal pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, smo z mladimi dialog o starosti in staranju odprli preko knjig. Kvalitetna literarna dela so ponudila ogledalo, prostor za identifikacijo in odprla kompleksna vprašanja. Tako razprti dialog se je nato razvil v izobraževanje o bioloških vidikih staranja, v medgeneracijski dialog in pogovor o etičnih vidikih družbenega sožitja med generacijami. Gre za pilotni projekt, ki razpira nove možnosti povezovanja znanosti in literature.

Prav to povezavo bomo nadgradili na konferenci "Skozi knjige k pogovoru o starosti", na kateri bomo ob zaključku projekta gostili vodilne strokovnjake in raziskovalce s področja literature in popularizacije branja, staranja in starostnih bolezni. Njihove poglede bomo združili na zaključni okrogli mizi, kjer bomo pretresli že utečene in nove možnosti povezovanja med znanostjo, literaturo in drugimi mediji ter nove kanale za osveščanje in izobraževanje o tematiki staranja, ki so hkrati lahko novi kanali za popularizacijo znanosti in branja.

Vljudno vabljeni,

dr. Tina Bilban, vodja projekta "Skozi knjige k pogovoru o starosti"

 

Udeležba brezplačna.