Predstavitev monografije Franc Jožef

Kategorija: Predstavitve
Datum: 13.12 2016
Lokacija: Mestna knjigarna Maribor

Vabljeni na predstavitev monografije o Francu Jožefu.

O cesarju Francu Jožefu, njegovem življenju in odnosu do Slovencev se bodo pogovarjali dr. Gregor Antoličič, dr. Aleš Maver, urednik Tine Logar in pisatelj Tone Partljič.

Po predstavitvi knjige bo ob 18.30 v Fotografskem muzeju Maribor, Koroška cesta 19, odprtje fotografske razstave Franc Jožef.

Vladar, ki se je na prestol starodavne monarhije zavihtel davnega leta 1848, star komaj 18 let, si je za svoje vladarsko geslo izbral znameniti izrek Viribus Unitis (S skupnimi močmi). V znamenju tega gesla so tudi avtorji pričujoče knjige s skupnimi močmi poskušali prikazati bolj, predvsem pa manj znane epizode iz življenja cesarja Franca Jožefa s posebnim poudarkom na njegovem odnosu do Slovencev in njihovem pogledu nanj. Deset slovenskih avtorjev, vsak od njih strokovnjak na svojem področju, je tako oblikovalo deset poglavij knjige, prek katerih se bo bralec lahko sprehodil skozi vsa obdobja življenja in dela cesarja Franca Jožefa.

Knjigo Franc Jožef je uredil Gregor Antoličič.

Avtorji: Gregor Antoličič, Filip Čuček, Eva Holz, Gregor Jenuš, Aleš Maver, Miha Preinfalk, Andrej Rahten, Vincenc Rajšp, Petra Svoljšak in Peter Vodopivec.

Recenzenta: dr. Jernej Kosi in dr. Renato Podbersič.

 

Iz spremne besede Gregorja Antoličiča:

Kako bi torej lahko označili življenje in delo Franca Jožefa? V en stavek vključiti vse vidike tako dolgega in burnega življenja je seveda izjemno težko, pa vendar bi morda lahko zapisali: »Kot 18-letni mladenič je leta 1848 zavladal premlad in premalo izkušen, kot 86-letni starec pa je v letu 1916 umrl prestar, da bi bil sposoben z odločnimi političnimi dejanji rešiti usodo monarhije.«

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.