Novoletni knjižni sejem

Kategorija: Prireditve
Datum: 20.12 2016 - 24.12 2016 0.00
Lokacija: Bevkov trg, Nova Gorica

TOREK, 20. 12. 17:00 Pozno popoldanski nastop jazz-funky dvojca med stojnicami Žiga Ipavec in Jure Boršič sta mlada, nadebudna glasbenika, ki skupaj ustvarjata (oz. sta ustvarjala) v številnih zasedbah (Koromač, Kombo B, Apadopulus Bibi,…). Tokratna dva seta sta rezultat njunih skupnih vaj in raziskovanj, ki segajo do začetkov njunega sodelovanja v leto 2013.

 

18:00 Predstavitev znanstvene monografije “Jugoslovanska socialistična nacija: ideja in realizacija (1952-1958)”, avtorja Tomaža Ivešića. Ivešić analizira diskurz generacije vodilnih funkcionarjev, od Edvarda Kardelja, Josipa Broza do Milovana Đilasa, katerih formativna doba je bila druga svetovna vojna in revolucija, na njihovo oblikovanje pa je pomembno vplivalo bivanje v Moskvi, pri preoblikovanju jugoslovanske družbe pa so si postavili za zgled Sovjetsko zvezo iz druge polovice v tridesetih letih 20. stoletja. Poudarjali so pomen sodelovanja med narodi v socialistični fazi, »verjeli« so, da bodo v komunizmu prenehali obstajati, saj bo nastala ena sama komunistična nacija ekumenskih razsežnosti.

 

20:00 Veste že vse o stripu? Pogovor o slovenskem stripu ob izidu petega in zadnjega dela najobsežnejšega slovenskega striparskega dela Meksikajnarji Zorana Smiljanića. Gosti poleg avtorja: Matej Kocjan-Koco in Tanja Komadina. Moderator: Bojan Albahari Kaj je strip, kako nastaja, kje se ga objavlja, kaj vse zmore in za kaj vse je uporaben? Bojan Albahari, urednik Stripburgerja, se bo z domačimi stripovskimi avtorji pogovarjal o njihovem stripovskem ustvarjanju in o tem, kaj vse je danes strip. Okrogla mizi bo potekala ob izidu petega in zadnjega dela najobsežnejšega slovenskega striparskega dela Meksikajnarji Zorana Smiljanića. Okrogli mizi bo sledila kratka predstavitev tržaškega stripa Überfranz.

 

SREDA, 21. 12.

17.00 Otroška in mladinska delavnica v Hiši poskusov, Mladinski center

18.00 Predstavitev knjige Nikole Tesle Problem povečanja človeške energije; delo bo predstavil prevajalec in pisec spremne besede Tibor Hrs Pandur Prevajalec bo osvetlil kontekst nastanka Teslovega eseja Problem povečanja človeške energije, nastalega leta 1900, ki je znanstvena disertacija povzetkov spoznanj iz Colorado Springsa ter obenem načrt uveljavitve globalnega sistema brezžičnega prenosa energije in »samogibnih strojev«. Pogovor bo reflektiral tudi okoliščine in posledice zadnjega Teslovega velikega projekta Wardenclyffe, razloge za njegov neuspeh (kar se uvršča med največje tragedije 20. stoletja) in temeljna spoznanja, do katerih je Teslo to kockanje z vesoljem in kapitalizmom pripeljalo. Tibor Hrs Pandur je omenjeni esej prevedel v slovenščino ob projektu razstave Nikola Tesla – človek prihodnosti, z življenjem in delom Nikole Tesle pa se sicer ukvarja od leta 2009, ko je začel pisati dramo Tesla Unplugged. 19.00 Elektro-akustični performans skupine Buran (Nova Gorica) Po izstrelu iz matičnega goriškega kozmodroma pluje skupina Buran po raznolikih zvočnih ozvezdjih. Izvajalce druži v kreativnem razmerju neizmerno navdušenje do sodobnih glasbenih prijemov, znanstvene fantastike in novejše zgodovine. Glasbeno zvočni navdih črpajo iz palete najrazličnejših vplivnih zvrsti, kot so Krautrock, Shoegaze, Ambient, Electro, Techno, Trance, Postpunk, Protopunk, Progressive rock, ipd. Njihove zvočne kulise odlikuje pretočnost, saj izvajajajo prostorno teksturirano glasbo z izbranimi zvočnimi učinki, ki na trenutke prej spominja na abstraktno likovno umetnost kot pa na glasbo, kljub temu pa ohranjajo čist »pop« pristop v ritmiki in dostopnosti del.

 

20.00 Predstavitev knjige Bojana Anđelkovića Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njegov dvojnik; delo bo predstavil avtor v pogovoru s posebnim gostom Draganom Živadinovom Knjiga performativnega filozofa, pisatelja in radijskega umetnika Bojana Andelkovića obravnava opus Dragana Živadinova iz političnega, umetniškega, tehnoznastvenega in filozofskega vidika (predvsem prek filozofij Gillesa Deleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta), in sicer skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) in Noordung (1990-1995-2045). V središču zanimanja Živadinova je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture ter strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Ne gre preprosto za režiranje gledaliških predstav, ampak za ustvarjanje konceptualne »celostne umetnine«, za katero je značilno predvsem to, da je procesualna. Živadinovovo gledališče ponavljanja se tako postavlja strogo nasproti meščanskemu gledališču reprezentacije: petdesetletni projektil Noordung::1995-2045 je konceptualiziran tako, da skozi kompleksno ponavljanje vsakih deset let proizvede lastno razliko, pri čemer je razlika generični del samega ponavljanja. Umetniški ustroj Noordung tako ne uprizarja nikogar drugega kot samega sebe, kar je tudi njegov najgloblji smisel.

 

ČETRTEK, 22. 12. 17.00 Knjiga osebnih spominov – zakaj in kako jo napisati? Delavnica za starejše. Izvajalka: Nika Vodopivec Na delavnici bo izvajalka uvodoma spregovorila o tem, kaj vse pridobimo z zapisom osebnih spominov, pa tudi o razlogih, ki nas odvračajo od tega, da bi se lotili zapisovanja, in kako lahko te ovire premagamo. Nato bodo udeleženci prejeli par iztočnic, na podlagi katerih bodo lahko že na sami delavnici zapisali kakšen zanimiv dogodek iz svojega življenja. Izvajalka bo podala tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, kako nadaljevati s pisanjem in zbrati dovolj gradiva za knjigo spominov, kako urediti zbrano gradivo in ga izdati v knjigi.

Knjigo osebnih spominov lahko zapišemo zgolj zase ali pa tudi kot dragoceno dediščino za svoje najbližje. Prijave zbiramo na: info@mojazgodba.si

17.00 Otroška delavnica motiviranja za branje, Založba Malinc, Hiša poskusov, Mladinski center Na bralni delavnici založbe Malinc bodo otroci pod vodstvom mentorice skupaj prebirali slikanice ter se preko igre učili pozornega in poglobljenega branja. Delavnica je zasnovana na strategijah motiviranja za branje Montserrat Sarto, primerna pa je za otroke med 4. in 7. letom starosti. Tudi starši so dobrodošli. 17.00 Pozno popoldanski nastop jazz-funky dvojca med stojnicami Žiga Ipavec in Jure Boršič sta mlada, nadebudna glasbenika, ki skupaj ustvarjata (oz. sta ustvarjala) v številnih zasedbah (Koromač, Kombo B, Apadopulus Bibi,…). Tokratna dva seta sta rezultat njunih skupnih vaj in raziskovanj, ki segajo do začetkov njunega sodelovanja v leto 2013. 18.00 Goriški muzej – predstavitev knjige Goriški muzej poleg bogate razstavne dejavnosti vsako leto izda tudi publikacije vezane na razstave. Dr. Marko Klavora bo predstavili obe spremljajoči publikaciji osrednje letošnje razstave Begunci, Darja Skrt pa nov katalog razstave Staroverstvo in staroverci. V decembru izideta tudi nova dvojna številka Goriškega letnika, ki jo bodo predstavili mag. Petra Kolenc, Andrej Ferletic in dr. Teja Gerbec ter Čebelarski zapiski, ki jih je uredil dr. Borut Koloini. V letošnjem letu je izšla tudi knjiga mag. Davorja Kernela: Razširjenost uporabe različnih vrst kamna v arhitekturi mesta Sežana, katalog k razstavnemu projektu Slavko Furlan – Pittur vagante 2015/2016 pri kateremu je sodeloval tudi Goriški muzej, pa bo predstavil sourednik David Kožuh.

 

20.00 Predstavitev knjige Magija za realiste in pogovor z avtorico Ireno Štaudohar, vodi: Vesna Humar Magija za realiste je knjiga esejev, ki govorijo o različnih človeških stanjih, čustvovanjih in o tem, česa vse so zmožni možgani in čutila. Njeno sporočilo je, da ima človek v svojem duhu in telesu vse predispozicije, da je dober človek. Eseji, ki so zasnovani kot zgodbe, temeljijo na najsodobnejših nevroloških odkritjih in evolucionarni in moralni psihologiji. Magija za realiste je filozofska in terapevtska knjiga, saj govori o človeški volji in njeni moči. O volji do življenja.

 

PETEK, 23. 12.

17.00 Spoznajmo knjigo, otroška delavnica; izvajalka: Katja Pahor

18.00 Predstavitev knjižnih novosti založbe Studia Humanitatis

19:00 Boštjan Simon: Zaključni koncert

20.00 Gorica/Nova Gorica – mejna identiteta – pogovor o pomenu meje na ljudi, ki živijo ob njej; gosta: Ervin Hladnik Milharčič in Jurij Paljk, moderator: Miha Kosovel Dva izmed najpomembnejših publicistov iz našega prostora. Vsak iz ene izmed Goric, vsak na svoji strani, ki ju nič ne druži, razen mogoče uvida, da prek goriškega prostora lahko zelo dobro razumemo veliko globalnih zagat – in zato ju druži vse. Slavnostni zaključek sejma v pravi žmohtni goriški maniri, kjer se debate o hrani in oblačilih mešajo s filozofskimi vprašanji in geopolitiko.