Strokovno srečanje: Knjige – v pomoč pri odraščanju

Kategorija: Druge dejavnosti
Datum: 28.01 2017
Lokacija: Knjižnica Domžale

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom bomo letos spomladi skupaj s Knjižnico Domžale, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnico Idrija ter Kosovelovo knjižnico Sežana izvedli že sedmič.

Začenjamo ga s strokovnim srečanjem, namenjenim mentorjem branja, učiteljem slovenščine, knjižničarjem in drugim, ki pri delu z mladimi uporabljajo knjige.

Tematika:
problemi odraščanja v mladinski problemski literaturi, spodbujanje razvoja vrednot in kako z literaturo pomagati mladim. Pri tem mislimo predvsem na običajne mlade, torej večino, ki ne spada v nobeno ranljivo skupino, pa vendar doživljajo različne težave in bolečine.

Čas in kraj dogajanja:
v soboto, 28. januarja, dopoldne, da se ga boste lažje udeležili, v Knjižnici Domžale, ki je v neposredni bližini avtoceste in je brezplačen parkirni prostor zagotovljen.

Srečanje bo s krajšim odmorom potekalo od 9.00 do 13.30, potem pa bomo imeli skupno delovno kosilo, na katerem bomo sodelujoče lahko še kaj vprašali in v prijetnem druženju izmenjali mnenja.

Vse stroške, vključno s kosilom, bomo pokrili z vašo kotizacijo v višini 12 €. Kot delovno gradivo boste prejeli knjigo Janje Vidmar Spodbujanje razvoja vrednot s pomočjo mladinske problemske literature.

Sodelujoči:

- Dr. Gaja Kos, literarna kritičarka, urednica in pisateljica, se je v svojem doktoratu posebej posvetila knjižnim dvoživkam, kot pravi slovenskemu problemskemu mladinskemu romanu.  Janja Vidmar, slovenska pisateljica, ki je napisala daleč največ problemskih mladinskih romanov, se je v zadnjem času posvečala predvsem tematiki spodbujanja razvoja vrednot s pomočjo teh.

- Lili Jazbec, prof. defekt. za motnje vedenja, osebnosti in domske pedagogike, svetnica pri varuhu človekovih pravic Republike Slovenije, pred tem pa dolgoletna direktorica Centra za mlade Domžale. Njen prispevek bo namenjen najpogostejšim problemom in »bolečinam« sodobne odraščajoče mladine.

 - Dr. Klemen Lah, slovenski literarni zgodovinar, pisec radijskih iger in učitelj. Poučeval je na številnih šolah, deluje tudi kot publicist in gostujoči predavatelj književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu. V biblioterapevtskem delu (predavanjih, člankih ...) združuje znanje, ki ga je pridobil kot specializant gestalt psihoterapije in profesor književnosti.

- Sabina Burkeljca, prof. slovenščine in univ. dipl. bibliotekarka, šolska knjižničarka na OŠ Rodica, je ena od tistih vzorčnih knjižničark, ki mladim prenašajo strast do branja in knjig ter pri delu uporabljajo spoznanja stroke. Z udeleženci bo delila dolgoletne biblioterapevtske izkušnje.

Ob koncu bomo izvedli okroglo mizo s slovenskimi mladinskimi pisatelji. Z njimi bomo govorili o pisanju problemskih romanov, da bodo mladim v bralni užitek in osnova za pogovor ter morda celo v pomoč.
Vodila bo dr. Gaja Kos,
udeleženci okrogle mize pa bodo: Janja Vidmar, Igor Karlovšek, Slavko Pregl, Žiga X. Gombač.

Vaše cenjene prijave na priloženih prijavnicah zbiramo do ponedeljka, 16. januarja, na elektronski naslov festivalmladi.domzale@gmail.com ali na faks (01) 729 31 65.

V pričakovanju vaše prijave vas lepo pozdravljam!