Od prve do zadnje strani

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 22.02 2017
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana

Pogovor s Tino Batista Napotnik o knjigi Tunel.

Pred skoraj enim letom je izšel odmeven prvenec TUNEL, roman o generaciji štiridesetletnikov v eksistencialni, emocionalni, ekonomski in še kaki drugi krizi. V pogovoru z Majdo Kne se bo avtorica TINA BATISTA NAPOTNIK ozrla v čas pisanja in tudi v enoletno življenje knjige.

Literarna kritičarka Tina Bilban je za zavihek knjige napisala:"Kriza srednjih let, z vsem prevpraševanjem in iskanjem novi možnosti, je zoprna reč. Kriza srednjih let v času gospodarske krize pa je sranje. A odpiranje novih plasti krize v stilu ruskih babušk ni zgolj spretno napletena fikcija, ampak ogledalo realnosti. Realnosti, kjer ni denarja za znanost, znanstveniki pa ostajajo brez služb in brez prihodnosti. Kako slploh definiraš znanstvenika brez znanosti? In kako definiraš uspešno ženo in mamo brez službe, čeprav je božanje svetlih otroških las mnogo pomembnejše od izgubljene službe? Tunel je fusion štirih svetov, ki ga barva jazz in ostri iskanje sebe -v spominih, v preteklosti, v drugih. Štirje intelektualci, vrženi v čas krize. A tudi rešilno se lupi v plasteh, vsakemu svoje, v različnih debelinah. in usoda čudno kocka z nami: nekdo spelje tunel, drugi pa za vedno ostane v njem."

In še marsičesa drugega pomembnega, usodnega, slikovitega, zanimivega se loti Tina Batista Napotnik v svojem romanesknem (in sploh) prvencu. O sebi pravi, da je od nekdaj Ljubljančanka, od vrtca do Srednje naravoslovne šole in Biotehniške fakultete, kjer je diplomirala iz biologije, pa Medicinske fakultete, kjer je doktorirala iz medicinskih znanosti. Dela kot raziskovalka v Laboratoriju za kibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko. Ob profesionalni usmerjenosti v naravoslovje jo vseskozi navdušuje umetnost (literatura, glasba, slikarstvo, fotografija, film,...). To je s pridom uporabila v svojem romanu, saj njene štiri glavne osebe Krista, Leon, Uroš in Mila tudi prehajajo iz sveta znanosti, raziskovanja, naravoslovja v svet umetnosti.

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.