Ustvarjalno o pravicah žensk

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 06.03 2017
Lokacija: Mladinska postaja Moste, Zaloška cesta 55

Pred 8. marcem, ki predstavlja boj za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk, si bomo ogledale_i trenutno stanje na področju pravic žensk in enakosti na področju dela. Praznik, ki obeležuje kolektivno delovanje žensk v začetku 20. stoletja, ki so zahtevale krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico, nam daje priložnost za pregled situacije danes. So bili cilji, zadani pred več kot stotimi leti doseženi, ali pa je morda čas za obuditev zahtev?

Na delavnici bomo govorile_i o sedanji situaciji na področju žensk in dela, plačila, organiziranja in (socialne) varnosti ter potencialnih spremembah v prihodnosti, vse ob pregledu različnih plakatov. Nudili nam bodo možnost pregleda načinov vizualnega prikaza naštetih tem, služili pa bodo tudi za navdih pri drugem delu delavnice.

V praktičnem delu delavnice se bomo srečale_i z enim preprostim vendar inspirativnim načinom dekoracije blaga. Namreč izdelovale_i bomo štampiljke iz posebnega materiala s katerimi bomo popestrili torbice, majice ali kakšen drug kos blaga. Za navdih nam bodo služili plakati, ki si jih bomo ogledale_i v prvem delu srečanja. Tako bodo naša oblačila ali torbe ozaveščali o boju za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk.

Za ves material bomo poskrbeli mi (barve, torbice iz blaga in material za štampiljke). Če pa bi motive, ki jih bomo izdelali rad_a otisnil_a še na kakšno drugo oblačilo, ga prinesi s saboj. Udeležba je brezplačna. Število prijav je omejeno, zato je obvezna predprijava na info.skuc@guest.arnes.si. Rok prijave je en dan pred pričetkom delavnice.

Delavnico bosta vodili Zala Turšič in Nevena Aleksovski.