Pogovor s Care Santos

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 27.03 2017
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij

Pogovor s priljubljeno in večkrat nagrajeno špansko pisateljico, avtorico knjig Prodam mamo, Prodam očeta in Prodam Rozinkota.

Bi si upali prodati mamo in očeta? Kaj pa bratca? Zamisli, kako je to mogoče tudi izpeljati, najdete v knjigah Prodam mamo, Prodam očeta in Prodam Rozinkota. Če pa se nobeden od knjižnih nasvetov Nore in Oskarja ne bo obnesel, o vsem skupaj lahko neposredno povprašate kar njihovo avtorico Care Santos.

Z izjemno priljubljeno in večkrat nagrajeno špansko pisateljico Care Santos, njeno slovensko prevajalko Barbaro Pregelj ter strokovnjakinjo za mladinsko književnost ter pisko spremne besede dr. Mileno Milevo Blažić se bomo srečali v ponedeljek, 27. marca 2017, ob 18. uri, v knjigarni Konzorcij.

Pogovor, ki bo potekal v španščini in bo prevajan, bo moderirala Simona Kopinšek.

Toplo vabljeni!

 

Care Santos živi v Mataróju v Kataloniji in večinoma piše v kastiljščini, v zadnjem času tudi v katalonščini. Svoje navdušenje nad zgodbami je prvič prelila na papir v obliki lastnih zgodb že pri osmih letih. Študirala je pravo in španščino, ustvarjalna pot jo je zanesla tudi v novinarske vode, trenutno se v celoti posveča pisanju. Je tudi soustanoviteljica in dolgoletna predsednica Društva mladih španskih pisateljev.

Njena besedila so deležna precejšnje kritiške pozornosti, zelo je tudi priljubljena med bralci. Za svoje ustvarjanje v španščini in katalonščini je prejela več pomembnih nagrad, nazadnje letos prestižno nagrado Nadal. Njena besedila so prevedena v 19 jezikov.

Za knjigo Prodam mamo je Care Santos dobila nagrado Barco de Vapor, leta 2011 je bila uvrščena na seznam belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu. Leta 2014 je to besedilo v slovenskem prevodu izšlo pri založbi Malinc ter prejelo nagrado za kakovost zlata hruška, ki ga podeljuje Pionirska. Prejemnik znaka kakovosti je tudi njeno drugo v slovenščino prevedeno besedilo, Prodam očeta.   

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.