Predstavitev knjige Vzgoja za film in pogovor z avtorjem Alainom Bergalajem

Kategorija: Predstavitve
Datum: 22.03 2017 - 24.03 2017 0.00
Lokacija: Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

Pri Društvu za širjenje filmske kulture KINO! smo izdali študijo Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih Alaina Bergalaja. Monografija je izšla v Zbirki kamera, ki jo izdajamo skupaj z zavodom Membrana, njen izid pa proslavljamo z obiskom avtorja, pri čemer nam pomagajo Francoski inštitut, Slovenska kinoteka in Javni zavod Kinodvor.   

Toplo vabimo na naslednja dogodka:

·       sreda, 22. marec ob 18:00–20:00 v Slovenski kinoteki: Predstavitev knjige Vzgoja za film in pogovor z avtorjem Alainom Bergalajem

Alain Bergala sodi med najvidnejša imena sodobne francoske filmske misli in pedagogike. V svojem bogatem udejstvovanju na filmskem področju je pustil najvidnejši pečat kot glavni urednik slovite revije Cahiers du cinéma, kot avtor študij o Jean-Lucu Godardu, v zadnjem času pa predvsem kot filmski pedagog – vodja državnega projekta »Film v šoli«. Izkušnja z uvajanjem filma v francoski šolski sistem predstavljajo tudi jedro monografije Vzgoja za film.

Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih je hkrati teoretsko delo in praktični priročnik, je svojstvena filmska avtobiografija in obenem manifest nove pedagogike, je premislek o poučevanju filma, a tudi razprava o filmski umetnosti nasploh, je motivacija za pedagoške delavce in didaktično-metodološka podpora uvajanja filma v šole.

»Nobene poti ni – ne ravne, ne vijugaste –, ki bi standardne ameriške filme približala filmom, kot so Kiarostamijev Kje je hiša mojega prijatelja?, Pasolinijev Evangelij po Mateju ali Moje poletje pri dedku Hou Hsiao-hsiena. Ni se treba »opravičevati« za »počasnost« filmov Abbasa Kiarostamija ali Hou Hsiao-hsiena: otrokom, ki so vajeni drugačnih filmov, drugih ritmov, drugačnih scenarijev, je take filme treba predstaviti mirno in brez zapletanja. Prav tako mirno je treba sprejeti prve reakcije, tudi neprijetne, ki jih izzove šok ob soočenju s filmom, o kakršnem se jim niti sanjalo ni. Edina resnična izkušnja srečanja z umetniškim delom je povezana z občutkom izgona iz udobja lastnih navad in idej. Prizadevati si moramo za takšno srečanje, četudi učinki niso takoj vidni ali izmerljivi. Resnično srečanje z umetnostjo je tisto, ki pusti trajne sledi.« Alain Bergala, iz knjige

Pogovor z avtorjem v slovenskem jeziku bosta vodila Maja Krajnc in Andrej Šprah; konsekutiven prevod Jasmina Žgank. Vstop prost.

Pozor! Ob dogodku bo edina priložnost, da si v prvih šestih mesecih po izidu knjigo priskrbite po ceni, znižani za 20% (14,40 EUR), znatno znižane pa bodo tudi preostale KINO! publikacije. Prodaja bo potekala na stojnici v kavarni Slovenske kinoteke.

Knjigo lahko naročite tudi na spletni povezavi http://zbirkamera.si/narocilo-knjige/ ali nam tudi pišete na urednistvo@e-kino.si ali ostrenje.pogleda@gmail.com.

 

·        četrtek, 23. marec ob 13:30–15:15 v Kinodvoru: Seminar za strokovne delavce

Na seminarju za strokovne delavce bo Alain Bergala pojasnil vlogo, ki jo imajo filmski pedagogi in učitelji pri filmski vzgoji otrok, saj je zanj vloga šole pri tem bistvenega pomena. Predstavil bo novi model filmske vzgoje, ki ga je s sodelavci zasnoval na pobudo takratnega francoskega ministra za izobraževanje Jacka Langa, ter izkušnje pri uvajanju tega modela v praksi. V drugem delu seminarja bo na voljo za vprašanja in pogovor s strokovnimi delavci. Zagotovljen bo simultan prevod.

Predavanje Alaina Bergalaja je brezplačno. Prijave na seminar: info@kinodvor.org.

Ob 15:30 sledi projekcija filma Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (Maja Weiss, Slovenija, 2017, barvni, 52 minut), portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje, enaindevetdesetletni Mirjani Borčić, filmski pedagoginji in publicistki, ter o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. Ogled filma dopolnjuje seminar s slovensko izkušnjo filmske vzgoje in razmisleki o njenih temeljnih dilemah nekoč in v sodobnosti.

 

Se vidimo!