Dneva nominirancev za Grumovo nagrado 2017

Kategorija: Prireditve
Datum: 31.03 2017
Lokacija: Slovenski gledališki inštitut Mestni trg 17, Ljubljana

Dneva nominirancev za Grumovo nagrado 2017 bosta potekala 

v petek, 31. marca 2017 ob 15. uri in 

v ponedeljek, 3. aprila 2017 ob 16. uri 

v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana). 

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija v prvem krogu izbiranja določi do pet dramskih besedil, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca pa razglasi na sklepni slovesnosti, ki bo v soboto, 8. aprila ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

Med letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so Simona Hamer, Simona Semenič, Rok Vilčnik rokgre, Rok Sanda in Vinko Möderndorfer.  Simona Hamer se bo za Grumovo nagrado potegovala z dramskim besedilom Razglednice ali strah je od znotraj votel od zunaj pa ga nič ni,  Simona Semenič z besedilom to jabolko, zlato, Rok Vilčnik rokgre z dramo absurda Naše gledališče, Rok Sanda z besedilom Ikarus, zgodba o poletu in Vinko Möderndorfer z besedilom Fant, dekle in sivolasi gospod.

Več o nominirancih za nagrado Slavka Gruma 2017

PROGRAM - Dneva nominirancev za Grumovo nagrado 2017

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskih dogodkov, ki sta v celoti namenjena najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpirata prostor za dialoško preizpraševanje o stanju izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenem uprizarjanju, interpretaciji in razvoju.

Želimo si, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve njihovega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre AGRFT, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, literarni teoretiki, umetniški vodje, dramaturgi, režiserji ... Pomembno vlogo ima aktivno sodelovanje občinstva, ki je povabljeno, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Moderatorka: Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

Idejna zasnova Dneva nominirancev: Rok Andres.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako letov s podporo ministrstva za kulturo in mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče. Spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram in sodelovanje z  Akademijo in Filozofsko fakulteto.

Več o Tednu slovenske drame

Lepo vabljeni!