12. Ožuljeni jezik

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 20.04 2017
Lokacija: Vetrinjski dvor, Klub Wetrinsky, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Četrtek, 20. 4. 2017, ob 20. uri, Vetrinjski dvor

 

Leto dni nazaj je pod okriljem 19. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru doživel prvi preboj Ožuljeni jezik, tekmovalni večer v slam poeziji. Tokratni bo 12. po vrsti. Organizatorji obljubljajo prav posebna presenečenja, saj tokratni slam večer Ožuljeni jezik praznuje eno leto delovanja.

Slam poezija predstavlja način odrske interpretacije lastne avtorske pesmi. Naključno izbrana tričlanska komisija ocenjuje, kdo je najboljši/najboljša. Po dveh krogih sledi finale, v katerem se pomerita najboljša, ki sta v prejšnjih dveh krogih prejela največ točk od 1 do 10. Zmagovalca/zmagovalko v slam poeziji določi publika z najmočnejšim aplavzom. Tekmovalci in tekmovalke najpogosteje pesmi pripovedujejo na pamet, pri čimer ne gre za klasično deklamacijo ali recital. V nasprotnem primeru, če pesem berejo iz različnih prenosnikov, nase nadenejo šaljiv klobuk, kar je posebnost le na mariborskih slam večerih. Vsaka pesem je lahko dolga največ tri minute, brez kostumov ali rekvizitov.

Slam zverine, ki zastopajo mariborske slam barve, predstavljajo svoje delovanje po različnih srednjih šolah. Pod režijo slamerja Gregorja Lozarja so uprizorili performans v času festivala Lent. Letos je ženski del ekipe sodeloval na festivalu Deuje babe v Cerknem. Poleg Lozarja ekipo sestavljajo še Ariela Herček, Tonja Jelen, Nina Medved, Anka Vidmar.

Lansko leto so poleg rednih literarnih slam večerov izpeljali kvalifikacije in prvo državno prvenstvo v slam poeziji. Zmagovalka je postala Nina Medved, vodja mariborskih slam Slam zverin. Kot slovenska predstavnica se je novembra 2016 predstavila na evropskem slam prvenstvu v Belgiji.

Literarne slam večere Ožuljeni jezik organizirajo Slam zverine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda ferdamana, Narodni dom in Vetrinjski dvor – Wetrinsky klub. Potekajo vsak tretji četrtek v mesecu v Vetrinjskem dvoru. Nastopajoči in nastopajoče imajo prost vstop, vstopnina za ostale znaša 3 evre.

Literarni gost bo odličen pesnik, prozaist, esejist, prevajalec, mentor, nomiranec in prejemnik imenitnih pesniških nagrad, Peter Semolič. Pripravljajo pa tudi tematski krog na temo Maribor v literaturi. Večer bo moderirala Mojca Pibernik, s priznanim literatom bo spregovorila Helena Zemljič. Vabljeni!