Okrogla miza: Primož Trubar v Trstu

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 20.04 2017
Lokacija: Tržaško knjižno središče, Trg Oberdan 7, Trst

Na okrogli mizi bo potekal pogovor o Trubarjevem življenju v Trstu, vplivih škofa Bonoma na mladega Kranjca, o Trubarjevem »Savlu, ki je postal Pavel«, koprskem škofu Petru Pavlu Vergeriju ml. in glasbi prve polovice 16. stoletja. Namen je poudariti evropske dimenzije Trubarjevega bivanja v Trstu, kajti mladenič pride tja iz Salzburga, iz mesta sv. Justa odide na Dunaj, od koder se v Trst vrne, bivanje v mestu v zalivu pa na slovenskega reformatorja vtisne trajni pečat, ki se ga Trubar s spoštovanjem spominja celotno življenje.

Pogovor bo moderiral dr. Jonatan Vinkler, izredni profesor na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Raziskovalno ga priteguje kulturna, slovstvena in intelektualna zgodovina Srednje Evrope od 16. do 19. stoletja, zlasti področje slovensko-čeških slovstvenih stikov. V letu 2009 je ob podpori Pedagoškega inštituta skupaj s prof. dr. Igorjem Ž. Žagarjem razvil izvirno platformo za digitalno izdajanje najzahtevnejših knjižnih projektov Digitalno knjižnico. Poleg znanstvenega dela se je uveljavil kot urednik (Založba Nova revija (2000- 2010), Društvo slovenskih skladateljev, Educa, Rokus, Pedagoški inštitut, Slovensko društvo raziskovalcev šolskega polja, Založba Univerze na Primorskem); je glavni urednik Zbranih del Primoža Trubarja.

Mag. Ivan Florjanc je redni profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Leta 1981 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 1983 na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo v Rimu, na isti ustanovi leta 1987 diplomiral iz kompozicije, čez dve leti pa prav tam magistriral iz kompozicije in glasbene teorije. Leta 1993 je postal profesor kompozicije na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo v Rimu, od leta 1998 pa je docent za glasbeno literaturo in glasbeno-teoretične predmete na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Nekaj let je bil tudi znanstveni sodelavec na ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Matjaž Črnivec je generalni tajnik Svetopisemske družbe Slovenije. Kot urednik je sodeloval pri nastajanju Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma, v zadnjem času pa se posveča prevajanju svetopisemskih besedil v sodobno slovenščino. Sicer se ukvarja s pesništvom, prevajanjem in publicistiko. V svojih člankih obravnava teme, kot so odnos kristjanov do sodobne družbene resničnosti, vprašanje cerkvene prenove oziroma reformacije na osnovi evangeljskega izziva in druga teološka oziroma duhovna vprašanja. Dogodek bo potekal v okviru obeleževanja leta reformacije.

Predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vabljeni!