YARDEN - literatura in delavski boj

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 08.05 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Yarden je avtobiografski roman švedskega pesnika in pisatelja Kristiana Lundberga, v katerem je v izčiščenem ter izjemno lirskem jeziku upodobljen vsakdan pristaniškega delavca. V besedilu prihaja do besede delo. Prvoosebni pripovedovalec se je kot delavec brez stalne zaposlitve znašel na obrobju sodobne švedske družbe, ki že kar pregovorno velja za utrdbo države blaginje... Yarden torej slikovito predstavlja tisto, kar občuti vse večje število delovnih ljudi: podvrženost vse večjemu izkoriščanju. Aktualne spremembe delovnih režimov, ki jih je prinesla logistična revolucija, so na eni strani zaostrile pogoje dela in delavskega organiziranja, na drugi strani pa prinesle nove možnosti za delavski upor.

Takšno pisanje o sodobnih družbenih problematikah pogosto obvelja za angažirano, politično pisavo, ki literarni vedi povzroča obilo nelagodja, saj se ne pusti etiketirati z zgolj estetskimi kategorijami, kot bi nemara želelo pogosto konservativno institucionalno literarno okolje.

Kdaj je torej neka pisava politična? Kaj pomeni (hiper)mimetičnost avtobiografske literature za fikcijsko pisavo? Pri katerih pisateljih je v preteklosti do besede prihajalo delo? Kako so kulturne študije z vpeljavo identitetnih politik izrinile razredno analizo? Koliko socialnega je, če sploh, ostalo v današnji Evropi? Zakaj švedska družba ni raj na zemlji? Kako naj se organizira delo v sodobnem kapitalizmu, če želi ponovno intenzivirati svoj boj proti kapitalu? Nenazadnje, kdo ali kaj je pristaniški delavec? Kaj je prinesla logistična revolucija?

O naštetih problematikah bosta spregovorila filozof in pisatelj dr. Mirt Komel, predavatelj na FDV, in sociolog Andraž Mali, član raziskovalnega odbora Centra za družbeno raziskovanje. Pogovor bo povezoval Blaž Gselman.