Predstavitev knjige Žive Kraigher: Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomin

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 10.05 2017
Lokacija: Slovenski gledališki inštitut Mestni trg 17, Ljubljana

Spoštovani.Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige Žive Kraigher Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini, ki bo v sredo, 10. maja ob 17. uri v Slovenskem gledališkem inštitutu – SLOGI.

Predstavitev bo vodil Rok Vevar, sodelovali bodo: Jasna Knez, Tomaž Kraigher, Nina Meško in Daliborka Podboj.

Knjiga govori o razvoju sodobnega umetniškega plesa pri nas skozi osebno plesno pot Žive Kraigher (1920-2011) od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje. Danes ji priznavamo  mesto ene od utemeljiteljic sodobnega plesa pri nas.

Njeno zapuščino, ki šteje prek 900 strani (57 AP) ter prek 2000 dokumentov in fotografij, smo pripravili za knjižno objavo, ki prinaša številne doslej neznane informacije in podatke o zgodovini sodobnega plesa na Slovenskem.

Knjiga je izšla v zbirki Zavoda MASKA Posebne izdaje v sozaložništvu z JSKD. Posthumno jo je uredil njen sin Tomaž Kraigher, spremno besedo je prispeval Rok Vevar, odgovorni urednici sta Nina Meško in Amelia Kraigher, ki je sodelovala tudi kot lektorica in redaktorica knjige.

Na predstavitvi bo knjiga Žive Kraigher Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini na voljo po znižani ceni, za novinarje pa recenzijski izvodi.

Vljudno vabljeni.

 

»Ko smo pred dnevi v Viteški dvorani Križank gledali večer dveh sodobno usmerjenih plesnih skupin,  smo se spraševali: Le kakšne ples je to? Gibi preprosti in sproščeni kot trava, pa spet divji in razmršeni; poseben fluid, ki v čisto novih oblikah uhaja iz teh gibov in razpoloženj; njegovo naraščanje in upadanje – vse kot v  naravi. Le kakšen ples je to? Šele čaka na civilizacijo ali pa je čas za njim in jo presega