MESTO KNJIGE 2017 – tema: MESTO

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 02.06 2017 - 09.06 2017 0.00
Lokacija: Nova Gorica

Festival Mesto knjige se vrača!

Rdeča nit lanskega festivala je bila meja, letošnja pa tisto, kar je ob njej nastalo: MESTO

Na mesto bomo pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta – zvok.

Festival Mesto knjige bomo odprli s pogovorom o mestu skozi oči načrtovalca in prebivalca. Na začetku bodo z nami Matevž Granda, Aleš Vodopivec, Marko Peterlin in Marjan Hočevar, pred tem pa bomo otvorili razstavo o izpraznjenih prostorih, ki smo jo zasnovali skupaj s Fotoklubom Nova Gorica. 

 

V soboto bomo na poseben način obeležili 130-letnico rojstva največjega goriškega filozofa Carla Michelstaedterja z literarnim sprehodom po Gorici, v ponedeljek bomo pa s simpozijem obeležili 40-letnico smrti Dušana Pirjevca

Še isti dan bomo pričeli z zvočnim delom festivala, z delavnico field recordinga, ki bo trajala skozi celotni festival. 

V torek se selimo v samo osrčje mesta, na Bevkov trg, kjer bomo pričeli s knjižnim sejmom. Odprtje sejma bo v večernih urah slavnostno počastil letošnji prešernov nagrajenec Aleš Berger, z njim pa se bo pogovarjal urednik in ultramaratonec Samo Rugelj. Po pogovoru bo za ritem poskrbel dvojec Dance Mamblita

V sredo bosta po popoldanskih jazzovskih tonalitetah potekala dva pogovora. Peter Karba in Klemen Ploštajner bosta diskutirala o gentrifikaciji mest in vplivu ekonomije na uporabo prostora, v večernem pogovoru pa se bomo skupaj z Ičom Vidmarjem, Miho Kozorogom in Igorjem Bašinom dotaknili razmerja med glasbo in mestom, kjer se glasba ustvarja in uprizarja. 

Četrtek bomo šli onkraj fizičnega mesta in ga posvetili arhitekturi duha – mandalam, o katerih se bo z antropologom Zmagom Šmitkom pogovarjala Tina Košir. 

Festival bomo slavnostno zaključili s podzavestnim mesta. Luka Novak se bo z Luko Lisjakom pogovarjal o metroju kot mestnim nezavednim, zatem pa bo Boris Pahor, večni kljuvač naše in tržaške vesti, v pogovoru z Zdravkom Dušo govoril o potlačenem mesta, v katerem živi – Trsta.

 

V Mestu knjige so knjige tista osnova, okoli katerih se vse skupaj dogaja, so osnova za druženje in srečevanje. Prek knjig nam avtorji sporočajo svoje zgodbe, ideje, misli in podobe. S knjigami vstopamo v svetove drugih, tako tistih, ki so že davno mrtvi, kot tistih, ki še živijo med nami. Že stoletja je v navadi, da knjige beremo sami v tišini, da nas torej pri tem ne moti zunanji svet, ko vstopamo v drugega.

Mesto pa ni le skupek individualnih svetov, temveč ravno njihovo soočanje. Ni samo prostor tišine in osame, ampak tudi vidnosti in glasnosti. Te raznolike svetove iz številnih knjig je namreč treba soočati, da niso le mrtva črka na papirju. V knjigah se takšna soočanja pogosto dogajajo, ne dogajajo pa se pogosto v živo, saj se ljudje vse bolj zapirajo v svojo intimnost oziroma ideološke in podobne preference, zaradi katerih je že sama možnost dialoga ukinjena oziroma razumljena kot nepotrebna. Zato je pomembno odpreti mesto, kjer se raznolikosti lahko soočijo, kjer se raznoliki ljudje dobijo na istem mestu in se ne bojijo predstaviti svojega pogleda, ko torej vsi ti svetovi stopijo skupaj v diskusijo – šele takrat nastopi mesto.

 

Knjižni sejem: 6.–9. junij, od 12. do 20. ure, Bevkov trg, Nova Gorica

 

Program festivala si lahko ogledate na tej povezavi: http://mestoknjige.si/