PROGRAM: PROJEKT »VKLJUČUJEMO IN AKTIVIRAMO!« / EU PROJEKT, MOJ PROJEKT

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 10.06 2017
Lokacija: Mestni muzej, Gosposka 15, Ljubljana

Projekt, ki se odvija že drugo leto in med ranljive družbene skupine vnaša svežo energijo in obilico kulturnih utrinkov, je v tem času s pomočjo vseh vključenih in medijev naletel že na topel odziv tudi v širši javnosti. Z dogodkom, ki ga pripravljamo v soboto, 10. 6., v Mestnem muzeju Ljubljana v sodelovanju s Službo vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, pa želimo omogočiti, da delčke dogajanj, ki je namenjen našim udeležencem, na lastni koži preizkusite vsi. Za ta namen smo pripravili celodnevno dogajanje, polno literarnih in ilustratorskih delavnic, ki vas bodo popeljale v svet literature, ki ga s projektom skušamo prinesti med naše udeležence projekta.

 

PROGRAM

 

10.00-11.30 (atrij)

Nagovor Alenke Smerkolj, ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo

Predstavitev akcije »EU projekt, moj projekt« (SVRK)

 

Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« s primeri dobrih praks s terena (JAK RS – Mojca Bergant Dražetić, Zarika Snoj Verbovšek, Nataša Konc Lorenzutti, Lenart Zajc, Andreja Peklar)

Predstavitev celodnevne ViA nagradne igre

 

Otvoritev fotografske razstave »ViA utrinki«

 

11.30-12.00

Odmor za kavo in pogostitev (kavarna)

12.00-13.30

Delavnica I: Pisanje zelo kratke zgodbe (kako začeti, kako nadaljevati), delavnica kreativnega pisanja; vodi: Andrej Blatnik (Županova soba, največ 20 oseb)*

Delavnica uvodoma prikaže razliko med ustvarjalnim in funkcionalnim pisanjem in opozori na funkcije literature. Premisli nekatere temeljne pomisleke ob poučevanju kreativnosti in jih ovrže. Prikaže nekaj vzvodov za začenjanje zgodbe in napoti na vaje, ki ubeseditev izboljšajo. S praktičnimi primeri opozori na delovanje literarnega besedila in bralčevo udeležbo v njem.

V drugem delu se udeleženci, ki to želijo, preskusijo v pisanju zeo kratke zgodbe; ob skupni analizi nastalih zgodb delavnica opozori na tri stopnje v pisanju (pisanje iz užitka; iskanje napak in popravljanje; ustvarjanje najboljšega) in se vrne k izhodišču: pisanje je svobodno početje, ki, morda v nasprotju z izročili slovenske literarne zgodovine, prinaša tudi precej užitka.

 

Delavnica II: Literarna ilustratorska delavnica; vodi: Peter Škerl (Pedagoška soba, največ 20 oseb)*

Iz znanega odlomka slovenske klasične literature bomo razvijali kratko zgodbo v  črno-beli tehniki.

Ustvarjanje bo temeljilo na junaku in redosledu zgodbe, inovativnost in kreativnost pri razvijanju zgodbe pa bo prepuščana udeležencem likovne delavnice. Predznanje ni potrebno, dobrodošla je le dobra volja in želja po likovnem izražanju.

 

13.30-14.00 (atrij)

Gledališka predstava »Nina išče prijatelja« (udeleženci CUDV Dobrna)

 

14.00-15.30

Odmor za kosilo

 

15.30-17.00 (Županova soba, največ 40 oseb)*

Delavnica III: Gledališka improvizacija s Tonetom Partljičem (Županova soba, največ 40 oseb)*

Na vedri literarno-gledališki delavnici bomo spoznavali zakonitosti gledaliških žanrov, aktivno sodelovali in se zabavali z improvizacijami, ki jih bo z obilico humorja usmerjal eden od letošnjih mentorjev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« Tone Partljič.

 

17.00-18.30

Delavnica IV: Beseda je več kot beseda, delavnica kreativnega izražanja; vodi: Cvetka Bevc (Županova soba, največ 20 oseb)*

Raziskovanje besede bomo pričeli z iskanjem različnih sopomenk, asociacij, izvirnih podob za izbrane pojme. Srce, dom, hiša, ljubezen kar kličejo po razširitvah. Naredili bomo plakat-besedo! Nadaljevali bomo z ritmiziranim izvajanjem in melodiziranjem besed, kar nas bo popeljalo v preddverje pesništva ali kar v pesem samo. S pomočjo fotografij in slik si bomo pripovedovali zgodbe in se skusili v izvajanju dialogov. Poigrali se bomo z različnimi predmeti, ki znajo govoriti. Za zaključek bomo ob glasbi ustvarjali veriženje stavkov. Kreativno in zabavno!

 

Delavnica V: Glej, školjka!, ilustratorska delavnica; vodi: Samira Kentrić (Pedagoška soba, največ 20 oseb)*

Na delavnici "Glej, školjka!" bomo izdelali manjšo likovno kompozicijo (risbo ali skulpturo), dovolj majhno, da bo sedla v notranjost školjkine lupine. Pri tem bomo sledili pristopu manjših likovnih intervencij v javni prostor. Za nas to pomeni, da bo vsak ustvarjalec svojo školjko poleti odnesel s seboj k morju ali jezeru in jo tam odložil med pesek in druge školjke. S tem bo podaril uro svoje ustvarjalnosti naključnemu neznanemu najditelju.

Udeleženci bodo ves potreben material za izdelavo dobili na delavnici.

 

18.30-19.00 (atrij)

Zaključek celodnevne nagradne igre in podelitev knjižnih darilnih paketov izžrebanim nagrajencem

 

19.00-20.30 (atrij)

Literarno-glasbeni stand-up s Pižamo in Trkajem (Boštjan Gorenc - Pižama, Rok Terkaj)

 

* Zaradi kakovostne izvedbe delavnic je število mest omejeno. Vsi zainteresirani se lahko najkasneje do 8. 6. 2017 prijavite na spletni strani EU skladi: http://www.eu-skladi.si/sl/aktualno/glasovanje-eu-projekt-moj-projekt-2017/opisi-projektov/predlog_20170214084438236128gmt1