Program Festivala Pranger v četrtek, 29. 6. 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 29.06 2017
Lokacija: Smoletova gorca, Sladka Gora

14. Festival PRANGER, Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

27. 6. – 2. 7. 2017

 

 

Četrtek, 29. junij 2017

  • 15.00 Prva kritiška razprava:

              Smoletova gorca, Sladka Gora

 

Urška Kramberger: Orjaški gobec globusa (JSKD Mentor Ljubljana) - izbral Muanis Sinanović, komentira Aljaž Koprivnikar

Ana Porenta: Deklice (KUD Apokalipsa Ljubljana) - izbrala dr. Stanka Repar

Milan Vincetič: Kalende (Litera Maribor) - izbral Ivan Dobnik

 

Vodi: Maja Šučur

 

  • 16.00 Predstavitev poezije Dmitra Čistjaka

Kunsthaus, Rogaška Slatina

 

Vodi: Nani Poljanec

 

 

PREDSTAVITEV SODELUJOČIH

 

Pesniki:

 

URŠKA KRAMBERGER se je rodila leta 1993 v Mariboru. Odkar zna, veliko bere. Obiskovala je I. gimnazijo v Celju, pesmi je objavljala v revijah Vsesledje in Mentor. Živi v Ljubljani, kjer končuje magistrski študij laboratorijske biomedicine, ustvarja povsod. Leta 2015 je bila nagrajenka festivala Urška, leta 2016 pa je pri JSKD izšel njen prvenec Orjaški gobec globusa. Nekatere njene pesmi so bile prevedena v češčino in angleščino.

 

ANA PORENTA (1965) je magistrica znanosti (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za pedagogiko in andragogiko), učiteljica, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti in soustanoviteljica portala www.pesem.si. Vse od njegovega nastanka (2007)je tudi glavna urednica tega spletnega medija. Doslej je izdala tri pesniške zbirke: Sem se (2005), Kitke (s Sonjo Votolen in z Jano Pečečnik, 2009) in Deklice (2016). Poezijo je objavljala v Apokalipsi, Dialogih, Lirikonu, Literaturi, Mentorju, Otočju O, Vpogledu ... Sodeluje tudi v projektu Pesnice o pesnicah. Piše spremne besede, ureja pesniške zbirke in soureja letne zbornike Pesem si ter literarne zbornike skupin (JSKD Vrhnika, Ribnica). Je mentorica literarnih delavnic in eksperimentalnega projekta Pesniški odklop. Večkrat jo srečamo tudi v vlogi selektorice za literarno dejavnost pri JSKD.

 

MILAN VINCETIČ, rojen 1957 v Murski Soboti, je diplomant slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, pesnik, pisatelj, urednik in publicist. Živi in ustvarja v Prekmurju, doslej pa je objavil več samostojnih pesniških zbirk (Zanna, Arka, Finska, Tajmir, Divan, Tanin, Balta, Lakmus, Raster, Retuše, Vidke, Stajanke, Pristave, Kalende), šest samostojnih zbirk novel in dva romana (Nebo nad Ženavljami in Goreči sneg). Dela objavlja tudi v soavtorstvu. Obenem piše radijske igre, knjižne ocene in eseje, njegove pesmi pa so bile prevedene v angleščino, francoščino, srbohrvaščino, makedonščino, bolgarščino, finščino, turščino, litovščino ter madžarščino, nekaj novel pa tudi v madžarščino in nizozemščino. Je dobitnik nagrade Prešernovega sklada (2004) za zbirko Lakmus in nagrade čaša nesmrtnosti (2007), večkrat je bil nominiran za Veronikino ter Jenkovo nagrado.

 

Pesnik in prevajalec:

DMITRO ČISTJAK

Dmitro Čistjak je uveljavljeni ukrajinski pesnik, prevajalec leposlovja iz francoščine in številnih slovanskih jezikov. Doktoriral je iz dramatike M. Maeterlincka. Trenutno je zaposlen kot asistent na Filološki fakulteti Kijevske narodne univerze Tarasa Ševčenka, kjer predava prevodoslovne predmete in francoski jezik. Je prejemnik številnih ukrajinskih in mednarodnih nagrad za poezijo, znanstveno delo in prevode. Kot pesnik, prevajalec in znanstvenik se redno udeležuje rezidenc, literarnih festivalov in kongresov. Bil je gost festivala Živa književnost, v ukrajinščino pa je v sodelovanju z avtorji že prevedel nekaj slovenskih pesnikov.

 

Moderatorka:

MAJA ŠUČUR

 

Maja Šučur se je rodila v Ljubljani leta 1989, srednjo šolo je obiskovala v Mariboru. Je diplomantka primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenščine s književnostjo. Deluje kot literarna kritičarka, sodelovala je že z Literaturo, Dialogi, Pogledi in Časopisom za kritiko znanosti, ter kot kulturna novinarka časopisa Dnevnik, občasno tudi lektorira. Aktivna je pri organizaciji feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore, v Društvu slovenskih literarnih kritikov pa premetava črke kot koordinatorica in vodja projektov. Kritiško pot je pred leti začela prav na Prangerjevi Študentski kritiški debati.