Program Festivala Pranger v soboto, 1. 7. 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 01.07 2017
Lokacija: Anina galerija, Zdraviliški trg 1, Rogaška Slatina

14. Festival PRANGER

Sobota, 1. julij 2017

 

10.00 Tretja kritiška razprava:

Rogaška Slatina, Anina galerija

 

Blaž Božič: K območnim poročilom (Center za slovensko književnost Ljubljana) - izbral Muanis Sinanović, komentira Aljaž Koprivnikar

Gregor Podlogar: Svet in svet (LUD Šerpa Ljubljana) - izbral Ivan Dobnik

Anja Golob: Didaskalije k dihanju (samozaložba Ljubljana) - izbrala dr. Stanka Repar

Vodi: Maja Šučur

 

 

14.00 ELA – Mali Pranger

Knjižnica Rogaška Slatina

 

Slikobesedarnica, delavnica

Izvaja: Arjan Pregl

 

 

16.00 ELA – Mali Pranger

Knjižnica Rogaška Slatina

 

Podelitev priznanj udeležencem osnovnošolskega  literarnega natečaja in predstavitev zbornika

Vodi: Katja Gorečan

 

 

20.00 Zaključek 14. Festivala Pranger

Rogaška Slatina, Kulturni center

Nagovor: mag. Branko Kidrič, župan Nagovor: Ekipa Prangerja (Ana Petrovčič, Katja Gorečan, Lana Gobec, Goran Potočnik Černe, Urška P. Černe)

 

Gostovanje Društva slovenskih pisateljev:

PODELITEV STRITARJEVE NAGRADE za mlado kritičarko 2017, dobitnica Maja Šučur

Nagrado bo podelil predsednik DSP, Ivo Svetina

 

Godca: Bilbi in Gregor

 

 

 

Donatorji in koproducenti FESTIVALA PRANGER 2017: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, partnerski Grand Hotel Sava Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Turistično društvo Šmarje pri Jelšah, Muzej baroka Šmarje pri Jelšah, Knjižnica - Kulturni dom Šmarje pri Jelšah, JSKD - Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, JSKD Območna izpostava Šmarje pri Jelšah, KUD AAC Zrakogled, Radio Študent, AirBeletrina, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Pritličje, Založba Pivec, Trubarjeva hiša literature, časnik Večer, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo Gaja za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev, Kavarna MiaMia, Kliping, d. o. o., Zavod Dlan, Slom d.o.o.

 

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

 

 

 

PREDSTAVITEV SODELUJOČIH

 

Pesniki:

ANJA GOLOB (1976) je doslej izdala štiri pesniške zbirke, od tega tri v slovenščini: V roki (2010), Vesa v zgibi (2013 in 2016 (2)) in Didaskalije k dihanju (2016 in 2016 (2)) ter izbor pesmi iz druge zbirke v nemškem prevodu z naslovom ab und zu neigungen (2015). Druga in tretja zbirka sta bili nagrajeni z Jenkovima nagradama (2014 in 2016). Spomladi 2016 je bila uvrščena v izbor The 10 New Voices of Europe v organizaciji LAF (Literature Across Frontiers). Je pesnica in publicistka, soustanoviteljica in urednica pri založbi VigeVageKnjige, občasno prevaja ter dela kot dramaturginja. Živi med Ljubljano in Brusljem. Za več informacij: www.anjagolob.org.

 

GREGOR PODLOGAR (1974) je doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, kasneje je bil kot urednik zaposlen na Radiu Slovenija (program ARS). Sodeloval je pri oblikovanju pesniških festivalov Trnovski terceti in Dnevi poezije in vina ter bil več let urednik slovenskega dela mednarodnega spletnega pesniškega portala Lyrikline. Objavil je naslednje pesniške zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, skupaj s Primožem Čučnikom in z Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006), Vesela nova ušesa (2010) in Svet in svet (2016). Prepletal je poezijo in glasbo (objavljeno na cedeju Košček hrupa in ščepec soli, KUD FP, 2003), pozneje tudi poezijo, glasbo in video. Njegove pesmi so bile objavljene tudi v tujih literarnih revijah (npr. Jubilat), tujih antologijah (npr. Six Slovenian Poets, Arc Publication, 2006) in prevedene v vrsto jezikov. Trenutno živi in dela na Dunaju.

 

BLAŽ BOŽIČ se je rodil v Ljubljani leta 1991. Je absolvent študija klasične grščine in primerjalnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Poleg številnih revijalnih objav je leta 2011 izdal chapbook Grč (KUD Kentaver, 2011) in dve pesniški zbirki: Potem smo si vranice odprli na nežno valujoči livadi (KUD France Prešeren, 2013) ter K območnim poročilom (Center za slovensko književnost, 2016). Nekaj njegovih pesmi je bilo prevedenih v srbščino in angleščino. Kot kitarist skupine nevem nevem in človek za eksperimentalnim breakcore-spoken word projektom SsmKOSK je zavezan tudi področju glasbe in zvoka.

 

Moderatorka:

MAJA ŠUČUR

 

Maja Šučur se je rodila v Ljubljani leta 1989, srednjo šolo je obiskovala v Mariboru. Je diplomantka primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenščine s književnostjo. Deluje kot literarna kritičarka, sodelovala je že z Literaturo, Dialogi, Pogledi in Časopisom za kritiko znanosti, ter kot kulturna novinarka časopisa Dnevnik, občasno tudi lektorira. Aktivna je pri organizaciji feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore, v Društvu slovenskih literarnih kritikov pa premetava črke kot koordinatorica in vodja projektov. Kritiško pot je pred leti začela prav na Prangerjevi Študentski kritiški debati. Dobitnica Stritarjeve nagrade 2017.

 

 

Slikobesedarnica:

 

ARJAN PREGL (1973) je leta 1998 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je zaključil tudi magistrski študij slikarstva. Zadnji semester tega  študija je obiskoval IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Nato je končal še magistrski študij grafike. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Poučuje risanje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, ravnokar pa je izdal tudi knjižni prvenec O ženski, ki ni hotela z balkona. Za svoje delo je prejel več nagrad. Živi in dela v Ljubljani.

 

 

Godca:

BILBI IN GREGOR

www.bilbi.si