Gogine čitarije: Očetovina/Philip Roth

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 12.09 2017
Lokacija: knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto

Čakajo nas še predzadnje Čitarije!

Septembra v knjigarni Goga nadaljujemo z bralnim krožkom za odrasle, s katerim bi radi spodbudili bralno kulturo in približali bralkam in bralcem nekaj najboljših izdaj leta 2016. Med njimi so se znašli čudoviti romani različnih žanrov, o katerih bomo razpravljali na mesečnih srečanjih. Četudi ste jih morda že prebrali, ste vsekakor vabljeni, da z nami delite svoje mnenje. Zadnjo izmed knjig bomo udeleženci skupaj izbrali na srečanjih.

Septembrsko srečanje se bo odvilo v torek, 12. 9., ob 20. uri. Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Očetovina avtorja Philipa Rotha, ki je izšel lani pri založbi Umco.

Vljudno vabljeni!

***

PHILIP ROTH (1933) je ameriški pisatelj, ki je za roman Ameriška pastorala leta 1997 prejel Pulitzerjevo nagrado, v Beli hiši pa mu je bila leta 1998 podel­jena Narodna medalja za umetnost. Leta 2002 je dobil najvišje priznanje Ameriške akademije za umetnost in književnost, Zlato medaljo za leposlovje. Dvakrat je prejel Ameriško državno nagrado za književnost, trikrat je dobil PEN/Faulknerjevo nagrado za roman in enkrat Nagrado nacionalnega združenja književnih kritikov za roman. Leta 2011 je v Beli hiši prejel nacionalno humanis­tično medaljo, kasneje istega leta pa je postal četrti pisatelj, ki je prejel prestiž­no mednarodno Bookerjevo nagrado. Leta 2012 je prejel najvišjo špansko odlikovanje princ Asturije, leta 2013 pa tudi najvišje francosko odlikovanje ­Vitez nacionalnega reda Legije časti.

Knjiga Očetovina pripoveduje resnično zgodbo o enem najbolj arhetipskih človeških odnosov: očeta in sina. Sin je v tem primeru sam Philip Roth, ki se je pred leti soočil z dejst­vom, s katerim se morajo slejkoprej vsi otroci: s pešanjem svojih staršev. Potem ko je bil njegovemu očetu diagnosticiran možganski tumor, se mora Roth z nelagodnostjo na eni strani ter s sinov­sko ljubeznijo na drugi spoprijeti z vsemi fazami telesnega propadanja nekdaj izjemno karizmatičnega in kremenitega moškega. To izkušnjo pisatelj izkoristi kot podlago za tanko­čutno pripoved o človekovi ujetosti v neizmerni cikel živ­ljenja in smrti, ki v temelju določa naše bivanje.

Očetovina je meditacija o bivanju in minevanju v sodobni civilizaciji. Pripoved o dolgem slovesu, kakršne v slovenščini že dolgo ni bilo. (Povzeto po Bukli)