Hommage Simoni Veil

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 13.09 2017
Lokacija: Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana

Slovenski center PEN na pobudo ženskega odbora MIRA vabi v sredo, 13. 09. 2017 ob 19.00 v dvorano DSP in PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljanina okroglo mizo Hommage Simoni Veil Kdo je bila borka za človekove pravice in ženske ter prva predsednica Evropskega parlamenta?

O tej izjemni letos preminuli Evropejki bodo spregovorili dr. Svetlana Slapšak, doktorica antičnih študij, kritičarka in antropologinja, dr. Iztok Simoniti, esejist in diplomat, in Milena Šmit, pravnica in nekdanja veleposlanica, ki bo razgovor vodila.

 

Simone Veil (1927-2017) je preživela holokavst, se dosledno zavzemala za spravo med Nemci in Francozi, spoštovanje človekovih pravic, še posebej pravic žensk. V sedemdesetih letih je kot zdravstvena ministrica uspešno spravila zakon o prekinitvi nosečnosti skozi francoski parlament. V zori gibanj za življenje in ponovnih teženj, da bi politika upravljala z ženskim telesom, se je nedavno v Sloveniji razplamtela tudi v povezavi z njenim imenom burna polemika. Francija je jasno pokazala, kako zelo ceni izjemno humanistko in prvo predsednico Evropskega parlamenta ter jo julija letos počastila z najvišjimi državnimi častmi v Les Invalides. 

 

Veselimo se vašega obiska in prispevka k diskusiji,

Ifigenija Simonović, predsednica Slovenskega centra PEN,

Tanja Tuma, predsednica Ženskega odbora SC PEN MIRA