Teden Filozofske fakultete v knjigarni Konzorcij

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 25.09 2017 - 28.09 2017 0.00
Lokacija: knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Serija pogovorov, literarnih večerov in prodajna razstava knjig Znanstvene založbe FF.

 

Vabimo vas na pogovore:

 

Ponedeljek, 25. 9. 2017, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

SAMOPODOBA V DIFERENCIALNI PSIHOLOGIJI

Predstava o sebi je nekaj, kar nas bega vse življenje. Samopodoba je ključnega pomena za naš osebnostni in poklicni razvoj, za naše vstopanje v medosebne odnose, partnerstvo in še in še. O vlogi tega pojava in individualnih razlikah v samopodobi se bosta pogovarjala avtorica pravkar izdane monografije Samopodoba v diferencialni psihologijidr. Darja Kobal Grum in dr. Janek Musek. Dogodek bo moderirala specialistka klinične psihologije, dr. Saša Ucman.

 

Torek, 26. 9. 2017, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

KAJ SE SKRIVA ZA PREVODOM? IZZIVI PRI PREVAJANJU IZ FRANCOŠČINE V SLOVENŠČINO

Ob izidu zbornika, prvem priročniku za področje postopkov in strategij prevajanja iz francoščine v slovenščino, pri katerem je sodelovalo deset študentov Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete UL, bomo z urednico dr. Adriano Mezeg in sodelujočima študentkama ponudili vpogled v prevajalčevo delavnico in med drugim razpravljali o terminoloških, skladenjskih in drugih prevajalskih zagatah ter njihovemu reševanju, prevajalskih strategijah in kompetencah ter uporabnosti dostopnih jezikovnih priročnikov in spletnih virov. Z dr. Adriano MezegLeo Anžur in Enejo Osrajnik se bo pogovarjala dr. Nadja Dobnik.

 

Sreda, 27. 9. 2017, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

ŠPANIJA 1975 – 2015: ŠTIRIDESET LET TRANZICIJE

Minilo je dvainštirideset let, odkar se je v Španiji po več kot tridesetih letih diktature začela tranzicija v demokratično družbeno ureditev. Španija je v tem času postala ena vodilnih zahodnih držav, a vse ni potekalo povsem gladko. O ostankih in ranah frankizma v današnji Španiji ter o specifikah španske kulturne in družbene stvarnosti (npr. nova družbe nagibanja, finančna kriza ter katalonski in baskovski nacionalizem) bodo razpravljali uredniki pravkar izdane monografije Urša Geršak, dr. Alejandro Rodríguez Díaz del Realdr. Maja Šabec in Franco Juri (moderator).

 

Četrtek, 28. 9. 2016, ob 18. uri, knjigarna Konzorcij

»ZABOGA, SAJ SEM VENDAR JAZ NA POL SLOVENEC!«

Je Aleksander I. Karađorđević oziroma Viteški kralj Aleksander I. Zedinitelj, kot so ga poimenovali po smrti, zaSlovence bil heroj ali Drugi? Je bil srbski, jugoslovanski ali celo slovenski kralj? Je torej upravičeno izbrisan iz našega kolektivnega spomina? O vsem tem in še čem se bodo ob izidu monografije »Zaboga, saj sem vendar jaz na pol Slovenec!«: naš najdražji gost kralj Aleksander I. Karađorđević v slovenski časopisni zapuščini pogovarjali avtorica dr. Sara Špelecdr. Božidar Jezernik, ljudski ustvarjalec Nani Poljanec in dr. Ambrož Kvartič (moderator).


 

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.