Mesec dni na podeželju v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 28.09 2017
Lokacija: Modrijanova knjigarna, Cankarjev trg 17, Škofja Loka

Angleški pisatelj J. L. (Joseph Lloyd) Carr (1912–1994) je napisal osem kratkih romanov. Najbolj znan je Mesec dni na podeželju (A Month in the Country, 1980); zanj je pisatelj dobil Guardianovo nagrado za roman in bil nominiran za Bookerjevo nagrado.Roman, katerega prevod je pred kratkim izdala Založba Goga, velja za eno najbolj tihih, a vztrajnih in neštetokrat ponatisnjenih sodobnih angleških klasik.

Londončan Tom Birkin se na stara leta spominja poletja po koncu prve svetovne vojne, ki ga je preživel v yorkshirski vasici, kamor so ga povabili, da bi razkril srednjeveško stensko slikarijo v vaški cerkvi. Kljub slabemu plačilu in omalovažuječemu odnosu anglikanskega vikarja do veličastne podobe, ki se počasi prikazuje na steni, v zahtevnem delu neizmerno uživa. S peščico vaščanov sklene topla prijateljstva, ki mu skupaj z enakomernim tokom podeželskega življenja, obetom velike ljubezni in spokojno prostrano pokrajino pomagajo obuditi vero v prihodnost; v vse tisto, na kar je upal in v kar je verjel, preden je na lastni koži izkusil grozo vojne. Leta 1987 je irski režiser Pat O'Connor po romanu posnel film s Colinom Firthom v glavni vlogi.

 

Roman je prevedla Sonja Porle, njegovo naslovnico pa krasi ilustracija prevajalkine hčere, mlade angleško-slovenske umetnice Lare Hawthorne.

Literarni pogovor ob knjigi Mesec dni na podeželju bo v četrtek, 28. 9., ob 19. uri v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki. S prevajalko Sonjo Porle se bo pogovarjala slikarka Maja Šubic.

Vabljeni!