Sarajevo 1914 ... in ljubezenska zgodba, ki je spremenila svet.

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 24.10 2017
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Torek, 24. oktober 2017, ob 16.30. uri, knjigarna Konzorcij

 

 

Od usodne nedelje v Sarajevu je minilo več kot sto let. Nobena kamera ni ujela ključnih sekund za človeško zgodovino. Avtomobil se je ustavil pred Moritz Schillerjevo delikateso, mladi terorist pa je izstrelil krogle proti visokima gostoma. Posledice dejanja lahko zaznamo še danes. Krogle, ki jih je izstrelil Princip, so rodile stoletje prevratov in masovno morijo, kakršni nismo bili priča nikoli poprej. Nobena smrt v zgodovini ni vodila v toliko trpljenja in smrti.

 

Predstavitev in pogovor o knjigi Umor Franca Ferdinanda, ameriških avtorjev Sue Woolmans in Grega Kinga obeta zanimivo videnje dogodkov izpred več kot sto let.

Z nami bo avtorica Sue Woolmans in pravnukinja Franca Ferdinanda, princesa Sophie von Hohenberg, ki je v knjigi napisala predgovor. Pridružil se  bo tudi zgodovinar in diplomat dr. Andrej Rahten, ki je tudi sam avtor knjige o prestolonasledniku.     

Franc Ferdinand  je gotovo politična oseba, ki si jo bomo zapomnili kot možnost za reformiranje okostenele Avstro-Ogrske monarhije. Na začetku 20. stoletja je bil znanilec demokratičnih spremeb in pobudnik spoštovanja človekovih pravic. Zgodovina je ponovno potrdila da je vloga posameznika v zgodovini malenkostna, vendar pogosto odločilna.

Če bi …,   bi bilo danes vse drugače, so po razpadu dvojne monarhije zatrjevali številni pisci in zgodovinarji.

 

KNJIGA JE ZASNOVANA NA ŠE NEOBJAVLJENIH PISMIH IN REDKIH PRIMARNIH VIRIH. KING IN WOOLMANSOVA PRIPOVEDUJETA RESNIČNO ZGODBO, KI JE BILA V OZADJU  TRAGIČNE LJUBEZENSKE ZGODBE IN SUROVEGA UMORA, KI JE ZANETIL 1. SVETOVNO VOJNO. 

Poleti 1914 so v Evropi prevladovala tri velika cesarstva: Avstro-Ogrska, Rusija in Nemčija.

Štiri leta kasneje so vsa tri izginila v vrtincu 1. svetovne vojne. En sam dogodek je sprožil svetovni spopad in v njegovem središču je bila žalostna ljubezenska zgodba. Ko je avstrijski prestolonaslednik  Franc Ferdinand l. 1900 za ženo izbral ljubezen svojega življenja, namesto da bi se uklonil željam ostarelega cesarja Franca Jožefa, se je začelo sistematično poniževanje njegove žene Zofije. Kljub temu je prestolonasledniški par neomajno vztrajal v medsebojni zvestobi in ljubezni do njunih treh otrok. V Sarajevu izstreljeni krogli  nista le končali ljubezenske zgodbe, temveč sta vodili tudi v vojno in desetletja meddržavnih sporov.

V ozadju knjige Umor Franca Ferdinanda se prepletata zgodovina evropskih dvorov in  nežna ljubezenska zgodba. Priča smo dogajanju v družbi ob koncu starega zgodovinskega obdobja, polni privilegijev jalovega plemstva, kjer se dogajajo spletke in politični umori. Dobro stoletje po umoru v Sarajevu avtorja ponujata presenetljivo razlago dogodkov. Pojasnjujeta srbsko vpletenost v atentat, ter preverjata govorice o zaroti in neverjetni malomarnosti varnostnih služb tako na Dunaju kot v Sarajevu. Dogodki v Sarajevu so pahnili v nezavidljiv položaj tudi otroke umorjenega para, ki so ob izgubi staršev morali živeti v izgnanstvu, prenašati strahote nacističnih taborišč in govorice, ki so neupravičeno blatile starše. Knjiga se sooča s stoletjem polnim nenavadnih dogodkov in ponuja v branje človeško presunljivo zgodbo o ljubezni, ki so jo uničili umor, revolucija in vojna.

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.