Knjiga in film: O fenomenu Dekline zgodbe z Varjo Močnik

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 09.11 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Četrtek, 9. november 2017, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

 

Vsak prvi četrtek v mesecu v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah. Dogodke pripravlja in vodi Nadina Štefančič.

Tokrat bomo zavili med TV serije. Z režiserko Varjo Močnik se bomo pogovarjali o najbolj vplivni TV seriji leta - Deklini zgodbi in istoimenski literarni predlogi slovite kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki bo v ponatisu in novem prevodu zdaj zdaj izšla pri Založbi Mladinska knjiga.

Serija Deklina zgodba, ki je letos prejela osem emmyjev, je prelomna ne le zaradi svoje briljantne ekranizacije distopične družbe v sterilni, brutalni, fašistični prihodnosti, ampak tudi zaradi svojega političnega vpliva.

So TV serije danes udarnejše od filmov? Zakaj je izrek »nolite te bastardes carborundorum« postal eden najbolj ikoničnih stavkov sodobne literature? Katerega spola je mizoginost? O tem bo tekla beseda na četrtkov večer.

 

Varja Močnik je filmska režiserka, urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki in selektorica filmskega programa na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok - Isola Cinema. Med drugim je režirala TV film Bankirke, eno od zgodb filmskega omnibusa Desperado Tonic in LP film Buldožer - Pljuni istini u oči.